Gallerioza

in Agronomie

Manifestare : faguri deteriorati sau distrusi (celule perforatede “galerii” , portiuni de fagure transformati in “firimituri” ) , faguri cu puiet cu siruri de celule având cãpãcelele mai bombate si mai închise la culoare ( “puiet tubular” ) si puiet mort eliminat din stup .

Cauza :larvele moliei de cearãGalleria mellonela (gãselnitamare , fluture gri-închis de 9 – 17 mm lungime ) si Achroea grisella ( gãselnita micã , fluture gri-închis cu aripi argintii simaxim 10 mm lungime ) .

 

 

Combatere : familii de albine puternice , dimensiuneacuibului corespunzãtoare puterii familiei ( în conditii optime 1pereche de molii are 3 x 1000 descendente care produc 1 milion de larve dar albinele opresc intrarea moliilor în stup si distrug o parte a larvelor) , îndepãrtarea resturilor de pe fundul stupului si conservarea cerii si fagurilor de rezervã ( moliei îi”displac” curentii de aer si aromele din levãnticã sau sulfinã , la 0°C larva , nimfa si gãselnita mor în 12 ore iar la -9°C insecta , în toate stadiile de dezvoltare , moare în 2 ore ) .

Conservarea fagurilor :

1)  anhidrida sulfuroasã ( SO2mai greu ca aerul ) prin arderea a 5 g pucioasã la 10 rame urmatã de aerisire îndelungatã si spãlare cu multã apã ( SO2+ H2O = acid sulfuros care atacã fierul si cuprul si se impregneazã în fagurii vechi provocând moartea puietului ) ;

2)  vapori din 200 ml acid acetic glacial ( se lasã în jos ) ucid silarvele de molie dar imprimã mierii gust de otet ;

3)  sulfura de carbon ( volatilã , mai grea ca aerul ) folositã si la conservarea pãsturei ;

4)  fumigatii cu ciuperca Lycoperdon ;

 

 

 

5)  naftalina 20 g / 36 ore la intervale de 10 zile insã emanatia naftalinei se impregneazã în lemnul ramelor si stupului si în miere ( îi imprimã gustul si îi mãreste aciditatea ) provocând diminuarea cantitãtii de puiet .

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.