Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

George Pomuţ romanul care a cumparat ALASKA pentru americani, de la rusi.

in Curiozitati
Acum 148 de ani, la data de 20 iunie 1867, preşedintele SUA, Andrew Johnson, a anunţat oficial că a cumpărat de la Rusia peninsula Alaska.

În echipa de negociatori americani s-a aflat George Pomuţ, general de origine română. El i-a convins pe ruşi să vândă Alaska la un preţ care, astăzi, pare derizoriu: 7,2 milioane de dolari. La momentul tranzacţiei, Alaska era una dintre cele mai sărace şi mai slab populate provincii ale Imperiului Ţarist, resursa ei „tradiţională” fiind blănurile de vidră. Până la momentul vânzării către SUA, Rusia nu i-a evaluat corect nici potenţialul economic, nici importanţa strategică scrie activenews.ro

117686

La scurt timp după ce Statele Unite au cumpărat Alaska, în peninsulă a început goana după aur. Fenomenul a adus în Alaska mii de colonişti, a căror prezenţă a impulsionat dezvoltarea zonei. Iniţial, Alaska  a avut regimul unei provincii militare, fiind controlată de Armata SUA. Alaska a primit statutul de teritoriu al SUA abia în anul 1912 şi a fost declarată stat component al SUA la data de 3 ianuarie 1959.

În anul 1968, în Alaska s-a descoperit ţiţei, ceea ce a dat un nou impuls economiei locale. În prezent, principalele resurse ale statului Alaska sunt petrolul şi gazele naturale.

George Pomuţ: român din Ungaria, general al Statelor Unite şi consul în Rusia

George Pomuţ (1818 – 1882) s-a  născut într-o familie de români din Gyula (Jula), de pe actualul teritoriu al Ungariei. A urmat studii de drept, precum şi studii militare la Viena şi la Saint Etienne (Franţa). În anul 1848, Pomuţ a luptat de partea revoluţionarilor maghiari, împotriva armatei austriece.

După înăbuşirea Revoluţiei de la 1848, pentru a nu fi trimis în închisoare de regimul habsburgic, Pomuţ a emigrat în America.

La data de 15 martie 1855, George Pomuț a obținut cetățenia Statelor Unite.În anul 1861 s-a înrolat în trupele statelor din nordul SUA, ca locotenent.După o carieră militară strălucită, Pomuţ ajunge, în 1865, la gradul de general de brigadă, iar în 1866 este numit consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg. Aceasta este calitatea oficială în care George Pomuţ a participat la negocierile dintre SUA şi Rusia pentru Alaska.

După moartea lui, în anul 1882, Pomuţ a fost înmormântat la Smolensk (Rusia).

Statele Unite continuă să-i recunoască meritele, chiar şi mult după dispariţia lui. O navă americană din clasa Liberty a fost denumită USS George Pomutz şi fost utilizată de SUA între anii 1944 – 1970.

La data de 9 iulie 1997, preşedintele Bill Clinton, venit în vizită la Bucureşti, l-a menţionat pe generalul de origine română George Pomuţ drept unul dintre făuritorii Americii de azi.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate