Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ghinţura combate stările de anemie, lipsa poftei de mâncare şi sporeşte capacitatea de apărare a organismului

in Sanatate

Ghintura, Gentiana lutea, este o planta folosita inca din vechime drept medicament datorita proprietatilor amare, fiind buna pentru combaterea lipsei poftei de mancare, in tratamentul stomacului si intestinelor. Aceasta planta medicinala creste numai in locuri inalte, de munte, prefera solul bogat in piatra calcaroasa, in zonele umbroase de mute, peste 1500 m altitudine, dar nu in locuri ocolite de lumina soarelui. In unele tari s-a incercat si s-a reusit aclimatizarea plantei in gradini. Ghintura atinge inaltimi de 50-150 cm. Se foloseste radacina, care se scoate din pamant incepand cu prima decada din luna septembrie pana la sfarsitul lunii octombrie. Atentie! Nu se scoate toata radacina, planta este protejata prin lege in multe tari si creste in zone de rezervatie naturala. Radacina de ghintura contine substante amare, uleiuri eterice, pectina. La inceput gustul se apropie de “dulce”, dar apoi devine amar. Radacina plantei are o calitate deosebita, si anume, mareste numarul globulelor albe si rosii, sporind capacitatea de aparare a organismului.

Ceaiul preparat prin macerare la rece ajuta in stimularea functiei bilei si ficatului, totodata combate starile de anemie, de debilitate, ajuta in tratamentul bolilor de inima si al bolilor de rinichi. In unele zone se foloseste si ca mijloc de combatere a viermilor intestinali. De asemenea, ceaiul din radacina de ghintura combate foarte bine orice fel de frisoane. Atentie foarte mare – radacina de ghintura nu se fierbe, se prepara fie un extract la rece (o lingurita de radacina maruntita lasata intr-o cana cu apa rece timp de 8-10 ore) sau se poate folosi sub forma de pulbere, cate o jumatate de lingurita de doua ori pe zi, care se bea cu un pahar de apa rece.

In unele zone muntoase din Germania de sud, Austria, Italia si Elvetia, se prepara un rachiu traditional “Enzian” – o lingurita de radacina de ghintura maruntita la o jumatate de litru de rachiu natural 38-40% se lasa sa stea la loc luminos timp de doua saptamani. Cate o jumatate de paharel din acest rachiu luat la pranz si seara inainte de masa, linisteste stomacul si apara organismul de infectii. Gustul amarui al rachiului se corecteaza cu seminte de anason si putin zahar.

Mod de utilizare:

Ceai (macerat la rece) – ½ lingurita de radacina maruntita, se pune la macerat la rece intr-o cana cu apa rece. Se lasa sa stea cel putin 8 ore, apoi se strecoara, se bea in trei portii cu o jumatate de ora inainte de masa.

Pulbere de radacina – din radacina uscata de ghintura se prepara o pulbere din care se ia o jumatate de lingurita impreuna cu un pahar de apa. Aceasta ajuta la combaterea frisoanelor si a viermilor intestinali.

Rachiu de ghintura – o lingura cu varf de radacina maruntita de ghintura se amesteca cu 400-500 ml alcool rafinat sau rachiu natural de 38-40%. Se lasa timp de 10-14 zile, se corecteaza gustul cu seminte de anason si zahar. Se bea cate o jumatate de paharel la nevoie.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web