Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Gradinile suspendate din Babilon

in Istorie

646x404

Cu  totii stim  si am  auzit de Daniel.

El era unul din printii Israelului care

a   avut   sansa  sa   fie  deportat  in  

Babilon.   Dar    chiar   si    acolo   el

si-a    pastrat   intacta   viata  sa   de

credinta in mijlocul unei cetati care

avea la dispozitie toate  dotarile  de

ultima ora si toate descoperirile cele mai recente din acel timp, si totusi el a fost numit om prea iubit si scump de catre Dumnezeu. Dar nu numai atat el a fost amintit si cu expresia „un duh inalt”. Spre diferenta de unii crestini din timpul nostru care  nu  pot  trai  viata  lor  de  credinta decat  fara televizor, fara ziare si unii chiar fara curent, telefon, oglinda sau alte astfel de lucruri. Dar asta nu este solutia cea mai buna, pentru ca trairea unei vieti crestine vine din inima si nu din

lucrurile exterioare, dupa cum se vede si la Daniel. Iata cateva lucruri despre Babilonul din acel timp.

 

 

Babilonul este un oras istoric, el  era situat pe malul estic al fluviului Eufrat, cam la 50 de km  spre sud de Bagdad actualul Iraq, la aproximativ 400 de mile nord-est de Golful Persic si peste 600 de mile la est de Mediterana. Orasul  a ajuns  sa fie cunoscut pentru prima data in lumea antica in timpul domniei regelui Hammurabi (1792-1750 i.Hr.). Bogatiile orasului au variat in secolele care au urmat domniei sale, dar au atins apogeul sub regii din dinastia Neo-Babiloniana sau Caldeeana. Nabopalasar – fondatorul acestei dinastii – a fost cel care, impreuna cu aliatii sai, a provocat prabusirea Regatului Asiriei, a carui putere dominase timp de mai multe generatii viata politica si sociala a zonei.

 

Fiul sau, Nebucodonosor al II-lea, (Nebucadnetar in biblie),  imparatul Babilonului a fost unul dintre cei mai ilustri si eficienti conducatori ai Mesopotamiei, fiind si unul dintre neobositii constructori ai imperiului. Folosindu-se de o imensa forta de munca a construit palate, temple si cetati. Despre Gradinile Suspendate din Babilon sunt cinci scriitori importanti care ne-au lasat descrieri utile, dar cea mai interesanta descriere este a celebrului inginer Philon din Bizant, care a trait in jurul anului 250 i.Hr., si  care a facut o lista cu Cele Sapte Minuni al Lumii  din acel timp.

 

El scrie despre celebrele gradini ale Babilonului: „Gradinile sunt numite „suspendate”  fiindca au plante cultivate la o anumita inatime deasupra solului si radacinile copacilor sunt fixate intr-o terasa inalta si nu in pamant. Iata tehnica construirii sale. Intreaga masa este sprijinita pe coloane de piatra,  astfel incat intregul spatiu de sub ele este ocupat de bazele scobite ale coloanelor. Coloanele sustin grinzi asezate la intervale foarte mici. Grinzile sunt trunchiuri de palmier, deoarece acest tip de lemn, spre deosebire de altele, nu putrezeste si atunci cand este ud si supus unei mari apasari, se curbeaza in sus. Ba mai mult el da hrana radacinilor si fibrelor, caci admite corpuri straine in pliurile si crapaturile sale. Aceasta structura suporta o cantitate foarte mare si adanca de pamant, in care sunt plantati copaci cu frunza lata de felul celor care se gasesc de obicei in gradini, o mare diversitate de flori din toate speciile si pe scurt, tot ce poate fi mai placut ochiului si care creeaza bucurie si incantare si totoodata uimire.

 

Intreaga zona este arata in acelasi fel ca solul obisnuit si este la fel de potrivit ca orice alt pamant pentru altoire si inmultire. Paraiele care tasnesc din izvoare inaltate curg partial in linie dreapta prin canale inclinate si partial fortate in sus prin meandre si spirale pentru a se revarsa mai sus, fiind impinse prin cotloanele acestor aparate de forte mecanice. Astfel, aduse printr-o multime de tubulete la un nivel mai inalt, aceste ape iriga intreaga gradina, saturand radacinile adanci ale plantelor si pastrand mereu umeda toata zona cultivata. Prin urmare, iarba este tot timpul verde, frunzele copacilor cresc bine prinse de crengile elastice, marindu-si dimensiunile si suculenta datorita umiditatii constante. Aceasta este o opera de arta a luxului imperial si cea mai izbitoare trasatura este ca munca de cultivare a pamantului este suspendata deasupra capetelor spectatorilor”.

 

Acestea  sunt, cunostintele transmise noua de catre autori despre Gradinile Suspendate dintr-un timp destul de indepartat, dar unde nu a lipsit totusi tehnica, imaginatia si inventivitatea  oamenilor care stiu si vor sa construiasca. Babilonul este cea mai mare cetate din Mesopotamia antica, ocupand o suprafata de circa 850 de hectare. Cetatea  insasi  era  inconjurata  de ziduri duble de fortificatie, contruite de Nabopolassar si completate de Nebucodonosor.

 

Acolo a trait Daniel cea mai mare parte din viata sa. El a vazut toate aceste minuni ale stiintei, si a trait alaturi de ele, pentru ca, poate nu este singura minune care era acolo. Nu trebuie sa te separi de minunile stiintei pe care Dumnezeu le-a ingaduit sa apara. Pentru ca Biblia  spune ca in vremurile din urma cunostinta va creste. Daca nu ai curent in casa ta, asta nu te face mai sfant, tot la fel si despre celelalte lucruri pe care poti sa nu le ai voit in casa ta, dar nu asta te face sfant sau curat. Ce te poate  face  deosebit  este  ceea  ce  ai in inima

si intelepciunea de a-ti pastra credinta din inima in pofida acestor lucruri din afara la fel ca si  Daniel. Pentru ca nu degeaba a fost numit „un duh inalt”.

 

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate