Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Gradul de îndatorare SCADE cu cel puțin 5% pentru toate creditele: de la Prima Casă, până la creditele cu buletinul

in Stiri online

Urmare a aplicării prevederilor Regulamentului 17 al BNR, creditul ipotecar, inclusiv cel din categoria Prima Casă, intră în aceeași paradigmă cu creditul de consum. Aplicarea impozitelor, asigurărilor și a altor cheltuieli luate în calcul de Regulament conduc la scăderea gradului de îndatorare cu cel puțin 5% pentru toate creditele. Mai exact, diferența dintre un credit ipotecar din 2016 față de unul din 2017 poate fi și de 20.000 de lei!

Pe 28 decembrie 2016, băncile au terminat de notificat BNR în legătură cu cele mai importante mișcări care vor avea loc în activitatea lor de creditare ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 17/2016 al băncii centrale. La prima vedere cel puțin, gradul de îndatorare acceptat de bănci scade cu cel puțin 5% (nivelul impozitelor și al asigurărilor pe care proprietarul trebuie să le încheie într-un an și care potrivit noului regulament trebuie luat în calcul atunci când se stabilește rata).

Analiștii Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România, au făcut niște calcule orientative pentru creditele de locuință, cele mai afectate de noua măsură. Astfel, potrivit acestor calcule, o familie cu venituri de 4.000 de lei net, fără copii și fără alte datorii, în vârstă de 35 de ani, poate contracta un credit ipotecar maxim de 395.000 de lei, rambursabil în 30 de ani.

Spre comparație, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, aceeași familie, cu aceleași venituri, copii și datorii putea contracta un împrumut de 415.000 de lei pe 360 de luni și cu o rată de 2.037 lei. De multe ori, ofițerii bancari te îndeamnă să pui un avans mai mare în speranța că vei avea o rată mai mică. Aici nu e cazul. Rata împrumutului cu 20.000 de lei mai mic pe care poți să îl contractezi acum este doar cu 33,98 lei mai mică. Diferența poate fi chiar o cameră de apartament, la o adică.

Diferența este dată de aplicarea Regulamentului 17, regulament impus de normele europene și care presupune luarea în calcul a diferiților indicatori de risc și a datoriilor totale ale clientului atunci când se stabilește gradul de îndatorare al unui client față de bancă. Mai exact, toate scenariile de stress test valutar și de reducere a veniturilor clientului care au îngustat gradul de îndatorare după aplicarea scăderii coșului zilnic de cheltuieli până la niveluri de 55%-60% sau chiar mai jos de aceste niveluri, în funcție de bonitatea clientului și de lichiditatea băncii, se vor aplica de acum încolo și creditului garantat.

Până acum, creditul garantat cu ipotecă avea un statut oarecum favorizat, dat fiind faptul că oricând banca putea executa o garanție mai mare decât valoarea creditului. Cum criza financiară a demonstrat că prețurile pot fluctua și in jos, nu doar în sus, BNR a decis că un credit garantat poate fi încadrat în aceeași categorie cu unul negarantat, din punct de vedere al cerințelor de prudențialitate, bineînțeles.

Citeste mai mult pe economica.net

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate