Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Gustul estetic – modalitate de cunoaştere a valorii estetice

in Arta

Ca reacţie spontană, cvasireflexă, de plăcere sau de neplăcere faţă de aspectele estetice ale realităţii, gustul estetic reprezintă modalitatea specifică de cunoaştere a valorii estetice.

El a fost definit metaforic prin analogie cu simţul fizic al gustului, datorită unor însuşiri comune între care se disting varietatea şi spontaneitatea.

Caracterizarea gustului de către câteva personalităţi este făcută astfel:
• după Vauvenargues (moralist francez) “Gustul este aptitudinea de a cântări cum trebuie tot ce ţine de domeniul intelectului.”;
• după Kant “Gustul reprezintă facultatea de a judeca un obiect sau un mod de reprezentare prin satisfacţia sau nemulţumirea resimţită într-un fel cu totul dezinteresat. Se numeşte frumos obiectul acestei satisfacţii.”;
• după Goethe “Gustul nu se formează decât prin contemplarea a ceea ce este excelent, nu a ceea ce este acceptabil”.

Teoria gustului estetic reliefează modalităţi diferite de analiză şi definire a lui, care îşi află explicaţia în structura sa complexă, senzorială, afectivă şi raţională. Un rol determinant în constituirea şi afirmarea gustului estetic îl are aprecierea subiectivă, care explică marea sa diversitate, mobilitate şi spontaneitate

Gustul individual, expresie a eului indivizibil, la definirea căruia participă datele psihofiziologice ale personalităţii umane, precum şi datele teoretice de cultură generală, acumulate în urma unui proces educaţional, se caracterizează printr-o infinită diversitate.

Gustul estetic devine stil când creatorul realizează o operă amplă, caracterizată prin aceleaşi trăsături generale, ca şi printr-o manieră particulară de folosire a mijloacelor de expresie. Deci, gustul defineşte în mod expres pe receptorul valorilor estetice, iar stilul defineşte în mod expres pe creatorul de valori estetice.

Evoluţia gustului şi judecăţii estetice este marcată de dispariţia treptată din câmpul vizual a obiectelor banale, de creşterea interesului spre valorile estetice, precum şi de atenţia crescândă acordată anumitor atribute (culoare, strălucire, mişcare, formă).

Gustul determină în mare măsură alegerea făcută de consumatori în toate domeniile, într-o societate armonios organizată şi perfecţionată din punct de vedere estetic. Se conturează astfel fenomenul în care factorul estetic funcţionează alături de factorul utilitar.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate