Gustul
Gustul mierii de flori este pronuntat dulce datorita naturii zaharurilor pe care le contine. Se apreciaza că puterea indulcitoare a zaharului invertit este cu 28% mai mare decat cea a zaharozei. Dintre toate zaharurile cunoscute fructoza are cea mai pronuntata putere indulcitoare si anume cu 73% mai mare decat cea a zaharozei. Drept urmare, cu cat un sort de miere are un continut de fructoza mai mare fata de cel de glucoza cu atat gustul ei va fi mai dulce. Mierea de salcam este deci cea mai dulce.
Mierea de mana are gustul moderat dulce, inferior ca intensitate fata de cel al mierii de flori. Aceasta particularitate se datoreaza faptului ca are un continut mai redus de zahar invertit.
Aroma
Fiecare sort de miere de flori are o aroma specifica ce isi are originea in uleiurile eterice existente in nectarul si in polenul plantelor din care provine. Dintre sorturile cu aroma cea mai pronuntata este mierea de tei.
Intrucat aroma mierii este conferita de uleiurile eterice volatile, ea isi pierde treptat din intensitate, mai ales atunci cand este pastrata la temperatura ridicata si in recipiente defectuos inchise. De asemenea, prin incalzire in scopul lichefierii se pierd o parte din substantele aromate.
Sortul de miere
|
Culoarea
|
Aroma si gust
|
Consistenta
|
Salcam |
Aproape incolora, galbena – aurie, galbena-deschisa |
Gust pronuntat dulce, cu aroma discreta, specifica mierii de salcam |
Uniforma fluida sau vascoasa, fara semne de cristalizare |
Tei |
Galbena – portocalie |
Gust dulce cu aroma pronuntata de tei, uneori cu nuanta amaruie |
Uniforma fluida, vascoasa sau fin cristalizata |
Zmeura |
Galbena cu nuanta verzuie, rosiatica sau cafenie |
Gust dulce, placut, cu aroma discreta de zmeura |
Uniforma, fluida sau vascoasa |
Izma (menta) |
Galbena clar sau galbena cu nuanta portocalie rosiatica sau maronie |
Gust dulce, placut, cu aroma de menta bine evidentiata |
Uniforma, fluida sau vascoasa. Se admite fin cristalizata |
Floarea – soarelui |
Galbena aurie pana la galbena portocalie |
Gust dulce, placut, cu aroma specifica de floarea soarelui |
Uniforma fluida, vascoasa sau cristalizata |
Poliflora |
Galbena deschis pana la bruna deschis cu nuanta verzuie, maronie sau rosiatica |
Gust dulce cu aroma placuta bine evidentiata |
Uniforma fluida, vascoasa sau cristalizata |
Mana |
Bruna cu nuanta verzuie, maronie, sau rosiatica |
Gust moderat dulce, specific, placut, cu aroma caracteristica mierii de mana |
Uniforma fluida sau vascoasa |