Gustul si aroma mierii

in Agronomie

Gustul

Gustul mierii de flori este pronuntat dulce datorita naturii zaharurilor pe care le contine. Se apreciaza că puterea indulcitoare a zaharului invertit este cu 28% mai mare decat cea a zaharozei. Dintre toate zaharurile cunoscute fructoza are cea mai pronuntata putere indulcitoare si anume cu 73% mai mare decat cea a zaharozei. Drept urmare, cu cat un sort de miere are un continut de fructoza mai mare fata de cel de glucoza cu atat gustul ei va fi mai dulce. Mierea de salcam este deci cea mai dulce.

Mierea de mana are gustul moderat dulce, inferior ca intensitate fata de cel al mierii de flori. Aceasta particularitate se datoreaza faptului ca are un continut mai redus de zahar invertit.

 

Aroma

Fiecare sort de miere de flori are o aroma specifica ce isi are originea in uleiurile eterice existente in nectarul si in polenul plantelor din care provine. Dintre sorturile cu aroma cea mai pronuntata este mierea de tei.

Intrucat aroma mierii este conferita de uleiurile eterice volatile, ea isi pierde treptat din intensitate, mai ales atunci cand este pastrata la temperatura ridicata si in recipiente defectuos inchise. De asemenea, prin incalzire in scopul lichefierii se pierd o parte din substantele aromate.

 

 

Sortul de miere

 

Culoarea

 

Aroma si gust

 

Consistenta

 

 

Salcam

Aproape incolora, galbena – aurie, galbena-deschisa

Gust pronuntat dulce, cu aroma discreta, specifica mierii de salcam

Uniforma fluida sau vascoasa, fara semne de cristalizare

 

Tei

Galbena – portocalie

Gust dulce cu aroma pronuntata de tei, uneori cu nuanta amaruie

Uniforma fluida, vascoasa sau fin cristalizata

 

Zmeura

Galbena cu nuanta verzuie, rosiatica sau cafenie

Gust dulce, placut, cu aroma discreta de zmeura

Uniforma, fluida sau vascoasa

 

Izma (menta)

Galbena clar sau galbena cu nuanta portocalie rosiatica sau maronie

Gust dulce, placut, cu aroma de menta bine evidentiata

Uniforma, fluida sau vascoasa. Se admite fin cristalizata

 

Floarea – soarelui

Galbena aurie pana la galbena portocalie

Gust dulce, placut, cu aroma specifica de floarea soarelui

Uniforma fluida, vascoasa sau cristalizata

 

Poliflora

Galbena deschis pana la bruna deschis cu nuanta verzuie, maronie sau rosiatica

Gust dulce cu aroma placuta bine evidentiata

Uniforma fluida, vascoasa sau cristalizata

 

Mana

Bruna cu nuanta verzuie, maronie, sau rosiatica

Gust moderat dulce, specific, placut, cu aroma caracteristica mierii de mana

Uniforma fluida sau vascoasa

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play