Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

HALOGENAREA

in Chimie/Enciclopedie

Adiţia bromului la etenă

Reactantul constă în 25 ml soluţie apoasă de brom, de concentraţie 5%. Cu ajutorul unui tub de aducţiune efilat la capăt se barbotează etenă preparată din alcool etilic şi acid sulfuric.

CH3-CH2-OH H2C=CH2

Soluţia de culoare roşu-brun la început se decolorează până la incolor. Se lasă soluţia să stea câteva minute. La baza eprubetei se separă circa 0,5 ml de produs de reacţie : 1,2 – dibrometan.

H2C=CH2 + Br2 H2C – CH2
Br Br

Adiţia bromului la acetilenă

Se prepară separat acetilena din carbură de calciu şi apă.

CaC2 + H2O Ca(OH)2 + CH CH

Folosindu-se aceeaşi eprubetă ca în experienţa anterioară, se barbotează în soluţia apoasă 5% Br2. După decolorarea soluţiei, la baza eprubetei de barbotare se separă circa 0,5 ml derivat tetrabromurat.

Br Br
HC CH + Br2 HC CH + Br2 HC – CH
Br Br
Br Br

Bromurarea hidrocarburilor aromatice

a)În doua eprubete se introduc 2ml de benzen şi în doua eprubete 2ml de toluen. Se adaugă apoi în fiecare 2ml soluţie de Br2 5%. O eprubetă cu toluen şi una cu benzen se încălzesc pe baie de apă. Se observă că benzenul nu reacţionează cu bromul iar toluenul reacţionează mai rapid la cald şi mai încet la rece. Rezultă că reacţia în aceste condiţii nu poate avea loc decât în catena laterală.

b)În doua eprubete se introduc 2ml de benzen şi în doua eprubete 2ml de toluen. Se adaugă apoi în fiecare 2ml soluţie de Br2 5% şi 1 g de pilitură de fier. O eprubetă cu toluen şi una cu benzen se încălzesc pe baie de apă. Datorită prezenţei catalizatorului are loc şi reacţia benzenului mai încet la rece şi mai rapid la cald iar reacţia toluenului este mai energică. Rezultă că reacţia are loc în nucleul aromatic.

C7H8 + Br2 C7H7Br + Br2 C7H6Br2 + Br2 C7H5Br3
-HBr -HBr -HBr

FeCl3 FeCl3 FeCl3
C6H6 + Br2 C6H5Br + Br2 C6H4Br2 + Br2 C6H3Br3
-HBr -HBr -HBr

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Chimie

Cuptoarele cu plasmă

Cuptoarele cu plasmă pot fi considerate tehnologii inovative care înlocuiesc tehnologiile convenţionale

Industria aluminiului

Industria aluminiului Eficienţa procesatorilor din industria aluminiului secundar este strâns determinată de
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate