Hameiul, planta medicinala care calmeaza nervii, starile de agitatie nervoasa si insomnia

in Sanatate

Hameiul este o planta cultivata in special ca principal adaos in procesul de fabricare a berii, insa se gaseste si in stare salbatica. Planta atinge o inaltime de 3-6 metri, prefera locurile umede, creste langa garduri, ziduri, tufe inalte de care se agata. Abia din anul 1840, hameiul se foloseste ca planta medicinala, mai exact conurile, care au un miros puternic, placut aromat, dar cu un gust amar-astringent. Fructele de hamei se culeg in luna august. Acestea contin multiple substante utile ca lupulina, tanini, principii amare si elemente rasinoase.

Efectul tamaduitor consta in calmarea nervilor, ceea ce foloseste in tratamentul starilor de agitatie si insomnie, in asociere cu roinita. Datorita efectului diuretic, hameiul se foloseste in tratamentul reumatismului, gutei, bolilor de rinichi, are un puternic efect spasmolitic, combate crampele, stimuleaza pofta de mancare si digestia.

Indicat ar fi sa culegeti conurile (fructele) hameiului inainte ca ele sa se coaca, uscandu-le la loc umbros, pe foi de hartie.

Ceaiul se prepara simplu din o lingura cu fructe de hamei maruntite se pune intr-o jumatate de litru de apa clocotita, se lasa un minut, se strecoara si se bea cate o cana inainte de fiecare masa. In cazul starilor de agitatie nervoasa si insomnii se adauga si o lingura de roinita la prepararea ceaiului. Efectul este linistitor si asigura un somn reconfortant. De asemenea hameiul se mai recomanda in cazul bolilor de rinichi, splina, ficat si vezicula biliara.

Daca umpleti o fata de perna cu hamei proaspat, acesta are efect benefic in stimularea circulatiei sangvine. Pentru stimularea digestiei si eliminarea balonarilor se foloseste pulberea de conuri uscate, un varf de cutit luat inainte de mese dupa care se bea un pahar cu apa.

Utilizare:

Ceai – o lingura cu varf cu onuri de hamei maruntite la o jumatate de litru de apa clocotita, se lasa un minut, se strecoara si se beau pana la 3 cani de ceai intr-o zi. Se recomanda pentru bolile de stomac, rinichi, reumatism si guta.

Pulbere uscata – din fructele de hamei uscate se obtine o pulbere, din care se foloseste la nevoie cate un varf de cutit de pulbere in stare cruda. Se bea apoi un pahar de apa rece. Ajuta in combaterea digestiilor, a retentiei de apa, reumatism si guta.

Perna cu hamei – intr-o fata de perna din panza, preferabil din in se pun frunze si fructe de hamei proaspat culese. Se aplica in zona inimii, deoarece stimuleaza circulatia sangelui.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play