Heraclit si lumea in flux continuu

in Filozofie

Heraclit a fost un filozof grec care a trait cam prin anii 500 i.C. si a fost mai tolerant fata de ideea unui univers rational, in comparatie cu predecesorii sai. Porecla lui era Carmaciul deoarece sustinea ca totul pe lumea asta este intr-o permanenta schimbare si intr-o stare conflictuala continua. El si-a ilustrat ideea printr-un proverb celebru:„Nu te poti scalda de doua ori in acelasi rau!”. Cratylos (aproximativ 400 i.C), elevul sau, a mers si mai departe: „Nu te poti scalda in acelasi rau nici macar o data!”

1h

Adesea, Heraclit este inteles gresit punctul sau de vedere asupra universului subliniaza de fapt unitatea si consecventa sa. Cunostintele pe care le obtinem senzorial si in care credem prosteste devin inevitabil „relative”. Pe un munte cararea urca sau coboara in functie de locul in care ne aflam in momentul respectiv.Asta este valabil pentru munti. Drumul dus-intors este acelasi.

Daca un rau nu si-ar schimba apa încontinuu, n-ar mai fi rau. Prin aceasta parabola Heraclit voia probabil sa sugereze ca adevarata cunoastere provine din gandire, si nu doar din simpla observare a lucrurilor. Schimbarea rapida poate fi contributia sa la Marea Intrebare. El sustinea ca lumea are la baza focul vesnic viu-materia intr-o vesnica schimbare si totusi unica in sine. Heraclit a fost poreclit ”Obscurul”, datorită caracterului enigmatic ce a învăluit adeseori stilul său, așa cum stă mărturie un mare număr de fragmente păstrate din învățăturile sale.

Timpul este un joc jucat foarte frumos de copii.

A face acelaşi lucru o dată şi încă o dată nu este numai plictiseală: înseamnă să fii mai curând controlat decât să controlezi ceea ce faci.

Dacă fericirea ar consta în plăcerile trupeşti, am spune că boii sunt fericiţi când găsesc de mâncat năut.

Armonia ascunsă valorează mai mult decât armonia vizibilă.

Căutătorul de aur sapă mult pentru foarte puţin.

Caracterul omului e destinul său.

Chiar dacă vei urma fiecare potecă a sufletului tot nu-i vei găsi hotarele, atât de adânc îi este logosul.

h3

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.