Acumulare de lichid în sinovie şi destinderea articulaţiei, într-o umflătură fără prea multe dureri. Apare în entorse, oboseli ale muşchilor prin solicitare prea mare a articulaţiei, în reumatism, TBC, sifilis, etc.
Cea mai frecventă este la genunchi.
Tratament: depinde de natura ei;
-
Hidrartroza tuberculoasă necesită tratamentul tuberculozei.
-
Hidrartroza post-traumatică necesită fizioterapie, helioterapie, genunchieră elastică, băi calde, comprese. Uneori necesită operaţie. În general revărsatul articular devine a doua zi foarte abundent, dar în circa 5 zile dispare treptat, de multe ori chiar fără tratament. În cazurile în care se doreşte se poate face ceai de ienupăr cu care se aplică comprese reci pe articulaţie.
-
Hidrartroza alergică- tratarea alergiei- de obicei cedează foarte repede la tratament. Se face tratamentul de la alergii scris În „Bolile respiratorii”.
-
Hidrartroza în urma unui proces infecţios se va trata cu plante care distrug microbi şi propolis care vindecă afecţiunea.
-
Hidrartroza din cauze nedeterminate se va face tratament cu propolis, pentru a fi exclusă infecţia şi local comprese şi cataplasme calde cu plante medicinale de la artroze.
-
Hidrartroza însoţind artroza, necesită tratamentul de la artroze.
-
Hidrartroza reumatică se tratează focarul de infecţie, etc. se poate face în acest caz tratamentele descrise la Reumatism.
-Se pot face comprese sau cataplasme cu rădăcină de soc fiartă mai mult şi apoi strecurată, sau cu ienupăr decoct. Se aplică rece.
Se tratează prin repaus, comprese şi cauzal.