Hotel pentru albine, cărăbuşi şi buburuze

in Curiozitati

hotel insecte
Metode neconvenţionale folosite în agricultură
În câteva judeţe din nordul Transilvaniei au fost construite 40 de adăposturi artificiale pentru insecte. Aceste adăposturi sunt confecţionate din lemn, chirpici şi paie, şi au fost făcute pentru a proteja albinele, cărăbuşii sau buburuzele pe perioada iernii. Motivul principal ar fi că aceste specii, din cauza pesticidelor folosite de fermieri în agricultură, se află în pericol de dispariţie în toată Europa.

„Cărăbuşii pot să se ascundă între bucăţile de lemn. Cărăbuşii sunt nişte răpitori de talie mai mare care consumă chiar larvele gândacului Colorado sau melci”, spune Tamas Sike, biolog şi iniţiator al proiectului. Astfel, insectelelor care se hrănesc cu dăunători, le-au fost construite propria lor casă în gospodăriile fermierilor care vor culturi eco.

„Afidele sunt în perioade de secetă, creează exfolierea şi, dacă nu se iau măsuri, chiar dispariţia pomilor”, spune Aurel Iştoan, inginer la Direcţia Fitosanitară din Sălaj. În acest caz şi buburuzele, care se hrănesc cu afide, cunoscute şi ca păduchii plantelor, le-au fost construite nişte adăposturi.

În total, în cele 40 de hoteluri au ajuns mai bine de zece specii de insecte printre care şi albinele de zidar, viespile săpătoare, buburuzele şi cărăbuşii. Construirea acestor adăposturi s-a făcut din fonduri norvegiene care ajung la 74.000 de euro, iar în proiect sunt includse şi conferinţe despre practicile pentru agricultura ecologică.

Totuşi unii fermieri nu vor să renunţe la folosirea insecticidelor pentru a stârpi dăunătorii motivând că fără acestea culturile de legume ar fi în mare parte copromise.[Descoperă]

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.