Hrana larvelor de albina

in Agronomie
Loading...

Larva de albină meliferă este hrănită după eclozionarea din ou cu lăptişor preparat de albine tinere, aşa numitele albine doici. Aceasta hrană conţine toate substanţele energetice şi plastice necesare dezvoltării celor trei caste ale albinei — trântor, matcă şi lucrătoare. Larvele de matcă sunt crescute cu lăptişor tot timpul stadiului de larvă, iar larvele de lucrătoare şi trântori numai în primele zile ale stadiului larvar, şi mai târziu cu un amestec variabil de lăptişor, polen şi miere. Compoziţia chimică a diverselor forme de lăptişor a fost prezentată în ultimul timp în diferite lucrări (ARMBRUSTER, 1960;   HAYDAK, 1970; JOHANSSON, 1955, 58; REMBOLD, 1961, 64, 65, 74; TOWNSEND, 1962; WEAVER, 1966), în care este considerată şi literatura mai veche. Avantajul creşterii intensive de puiet iese limpede în evidenţă când se ia în considerare diviziunea riguroasă a muncii în societatea albinelor. În toiul sezonului matca depune zilnic până la două mii de ouă. Trebuie deci furnizată hrană fiziologic valoroasă în până la zece mii de celule necăpăcite, la tot atâtea larve de lucrătoare de diferite vârste. Această sarcină revine albinelor tinere, la care glanda faringiană este extrem de dezvoltată dar după încetarea creşterii puietului se atrofiază. Lăptişorul este preparat printr-o acţiune combinată a glandei faringiene şi a guşii, acţiune pe care o vom prezenta în detaliu. Glanda faringiană furnizează cele două componente principale, lipidele şi proteina, guşa — hidraţii de carbon. În afara hrănirii raţionale a puietului pe care o înlesneşte astfel, lăptişorul mai îndeplineşte la albina meliferă o funcţie cheie în determinarea castelor feminine de albină. Spre deosebire de trântori, al căror sex este fixat genetic încă din ou, din larva eclozionată din oul femeiesc poate rezulta fie o lucrătoare fie un organism sexuat, total diferit din punct de vedere funcţional şi fiziologic de aceasta, anume o matcă. Această determinare are loc printr-o complicată activitate sinergică a diferitelor substanţe chimice semnal (8) cu structura însăşi a binecunoscutei botce. În aceasta, larva femelă este aprovizionată cu un mare exces de hrană. Spre deosebire de celula larvei de lucrătoare, care primeşte un volum de lăptişor cât gămălia unui ac, în celula larvei de matcă de cca. trei zile se găsesc 300 mg şi chiar mai mult lăptişor. Chiar în botca căpăcită larva de matcă încă mai dispune de suficiente rezerve de hrană.

În colonia de albine domină un dimorfism real. Albina de sex feminin apare întotdeauna  sub forma  unei mătci unice  («»  una  la  număr)  şi a multor lucrătoare nefertile. Aici vedeţi matca cu „suita” ei.

7

Loading...
loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.