Hrana specifică albinelor

in Agronomie

Pentru menţinerea vieţii, perpetuarea speciei şi desfăşurarea multiplelor activităţi, albinele au nevoie de hrană bogată în substanţă energetice, proteice, microelemente şi vitamine. Toate aceste substanţe valoroase sunt preluate de albine din nectarul şi polenul florilor care culese cu migdală şi transportate în stup prin procese complete fizice şi biologice sunt transformate în miere şi păstură. Acestea reprezintă hrana specifică a albinelor atât în sezonul active, cât şi în perioada repausului de iernare.

Hrana energetică

Nectarul este un produs complex secretat de glandele nectarifere ale plantelor, care se prezintă sub formă unei substanţe glucidice de concentraţie diferită, ce variază în funcţie de specia plantei, umiditatea şi temperatura din atmosferă, fiind cuprinsă între 4 – 75 %.

Concentraţia optimă a nectarului preferat de albine pentru cules este de 40–50 %. În condiţii deosebite (lipsa de hrană) albinele recoltează nectarul până la concentraţia de 5 %.

Principalele componente ale nectarului sunt glucidele, reprezentate de zaharoză, glucoză şi fructoză. În cantităţi mici, dar cu foarte mare valoare biologică sunt prezenţi în nectar acizi organici, răşini, dextrine, proteine, enzime, vitamine, substanţe minerale etc.

Reacţia nectarului, în general, este acidă, mai rar neutral şi foarte rar alcalină.

Transformarea nectarului în miere se realizează prin activitatea de prelucrare a albinelor, care cuprinde un proces biochimic şi unul fizic. Procesul fizic constă în eliminarea unei cantităţi inseminate de apă din nectar şi aducerea acestuia la umiditatea de 15 – 18 %, prin activitatea intense de ventilaţie şi mutarea de sute de ori de la o celulă la alta sin între albine.

În tabelul 3 sunt redate principalele caracteristici ale nectarului şi ale mierii.

                                                                                                Tabelul 3

Compoziţia prinicplalelor produse obţinute de la albine

Denumirea

Produsului

Conţinut %

Apă

Zahăr invertit

Zaharoză

Dextrine

Acizi organici

Săruri minerale

Alte substanţe

Nectar

Miere

78.8

18.2

5.6

75.3

11.4

1.2

1.6

3.6

0.10

0.07

0.19

0.22

0.11

0.86

Sursa: Petroman Cornelia, Procesarea produselor agroalimentare, Editura Eurostampa, Timişora, 2007

 

Mierea reprezintă principala sursă de energie pentru albine, fiind folosită atât în procesele fiziologice ale organismului, cât şi ca sursă de căldură prin transformarea în energie calorică.

Pentru procesele fiziologice, hrana energetică este folosită în următoarele acţiuni:

 • menţinerea temperaturii cuibului, precum şi a organismului albinei peşte limita critică;
 • asigurarea activităţii musculare de care depinde deplasarea (zborul) şi desfăşurarea activităţii de culegere şi transport a nectarului şi a polenului;
 • asigurarea circulaţiei hemolimfei, funcţionarea sistemului nervos, a aparatului respirator şi a altor activităţi vitale pentru organism;
 • desfăşurarea metabolismului celular, respective a proceselor de termogeneză şi respiraţie celulară;
 • asigurarea proceselor de digestie şi absorţie a substanţelor nutritive;
 • asigurarea activităţii glandelor secretoase care produc enzimele necesare organismului şi pentru transformarea nectarului în miere, producerea lăptişorului de matcă, a cerii şi veninului;
 • glucidele din miere au un rol important structural, participând la constituirea membranelor celulare, a ţesutului conjunctiv, hormonilor şi anticorpilor;
 • enzimele sin miere sunt reprezentate de invertaza, catalaza, maltoza, fosfataza, lipază şi inhibină, care, împreună contribuie la accelerarea reacţiilor metabolice, având funcţii reversibile atât de degradare, cât şi de biosinteză;
 • vitaminele intră în strânse relaţii cu hormonii şi enzimele, îndeplinind rol de biocatalizator;
 • proteinele în miere sunt prezentate în cantităţi reduse (0.15 -0.7 %) şi au o importanţă nesemnificativă;
 • substanţele minerale se găsesc în mierea florală între 0.1 -0.5 %, iar în cea de mâna între 0.5 -1 % şi au u rol important în reglarea presiunii osmotice, menţinerea echilibrului acido – basic, fiind totodată componentele unor hormoni, vitamine şi enzime;
 • acizii organici din miere au un rol important în metabolismul albinelor şi sunt reprezentaţi de acizii: glutanic, acetic, oxalic, lactic, citric, maleic şi proglutanic.

În ceea ce priveşte necesarul consumului de hrană energetică pe timp de un an, literatura de specialitate ne oferă datele prezentate în tabelele 4 şi 5.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.