Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

HREANUL, AFRODISIAC SI CONDIMENT

in Curiozitati/Retete

Primele atestari documentare ale folosirii hreanului dateaza de acum mai bine de 3.000 de ani. Era cunoscut in Egipt si recomandat de Apolo prin gura Pitiei.

PE GUSTUL LUI SHAKESPEARE

Egiptenii il foloseau, acum mai bine de 3.000 de ani, ca afrodisiac, ca tratament impotriva durerilor de articulatii si drept conservant. In Europa, unde creste spontan, a fost utilizat ca ingredient culinar, mai intai in Europa de Est, Centrala si de Nord si abia pe la 1600 ajungand in Anglia, iar mai apoi in America. Se folosesc radacina in sosuri si frunzele, asta mai mult pe la noi, prin Balcani, pentru sarmalute. Nu e bun decat dat prin razatoare, dar atunci gustul e puternic, iar aroma si iuteala sunt pe masura, si se consuma alaturi de carne fiarta,afumata sau fripta. In Austria, se prepara un sos pentru friptura din hrean ras amestecat cu mar ras. Se numaeste Apfelkren si se manana alaturi de rasol de vita fiert. La noi este foarte frecventa asocierea de hrean ras cu sfecla coapta, iar in Marea Britanie e la mare pret mustarul cu hrean. De altfel, primul sortiment de mustar amenstecat cu hrean a fost mustarul de Tewkesbury, in Anglia medieval, foarte apreciat de marele Shakespeare. In Polonia, hreanul este folosit la asezonarea supelor.

Hreanul se pastreaza si cateva luni daca este dat pe razatoare si amestecat imediat cu otet si ulei. Trebuie tinut in recipient bine inchise, la loc intunecos. Daca nu este amestecat imediat cu otet, capata o culoare inchisa, isi pierde iuteala si devine amar.

SOMON CU PASTA DE HREAN

In Slovenia si Italia regiunea Venetiei, se prepara o salata din oua fierte tari, mere si smantana. Croatii au o variant a acestei salata preparata si cu carne de vita sau sunca fiarta. Pste tot in Europa exista variante ale sosului de maioneza, smantana si hrean, sos folosit alaturi de carnea fiarta sau salatele de cartofi. O crema savuroasa, care merge de minune cu somon afumat, este cea din o lingura de maioneza, doua de smantana, 1-2 lingurite de hrean ras si o lingurita de marar tocat fin.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Mergi la Sus

Politica cookies Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web