Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Identiatea lumii arabe

in Istorie

In contextul actual politic, economic, militar, religios si profetic, este imperios sa cunoastem identitatea lumii arabe. Numarul lor mare in lume (peste un miliard de suflete), atitudinea fata de Israel, posedarea celor mai mari rezerve de energie (prin zacamintele de petrol) din lume, spiritul expansionist, zelul religios, si manifestarile teroriste in intreaga lume, pe unde ajung, cer o atentie speciala si o cunoastere corecta. Istoric, Arabii sustin ca descind dintr-un stramos comun numit Qahtan (posibil o forma arabizata a lui Ioctan, fiul lui Eber (cf. Gen. 10:25). Qahtan inseamna „cel pur”, „cel adevarat” si este cunoscut in lumea araba si sub numele de Al-Arab al-Aribah, si se considera ca a locuit in sudul Peninsulei Arabia. Este si un al doilea stramos in cultura arabica si care a locuit in partea de nord a Peninsulei Arabia si care s-a numit al -Arab al-Musta’ribah, adica tatal populatiei arabizate sau prozelite. Din punct de vedere religios, arabii considera ca stramosul lor Qahtan, se trage la randul lui din Ishmael, respectiv Avraam.

Documente istorice vechi, cum sunt cele ale lui Eratosthenes (savant, poet si astronom grec alexandrin, cca 276-194 i. Chr. in Alexandria Egiptului), vorbesc despre 4 triburi mari care au stat la baza dezvoltarii lumii arabe, si care sunt de origine semitica si au locuit in Peninsula Arabiei, in nordul Egiptului si pana in Etiopia. Aceste triburi sunt; minaenii, sabeenii, qatabanienii si hadramitii. Minaenii erau predominant beduini si fermieri. Sabeenii sunt identificati cu urmasii lui Seba, fiul lui Ioctan si stramosii imparatesei din Seba cu care Solomon s-a unit prin legatura de casatorie (desi este dificil de identificat Seba Yemenita cu cea Etiopiana, n.a.). Sabeenii erau constructori de cetati si edificii religioase. Qatabanienii, au avut capitala la Timna si s-au intins pana in Golful Aden (sudul Yemenului si Cornul Africii in Somalia), iar hadramitii , probabil descendenti din Ioctan prin Atarmavet (sau Hazarmaveth), au fost tribul cel mai bogat din jurul Marii Rosii in sud-vestul Peninsulei Arabia. Este un fapt dovedit stiintific (lingvistic, antropologic, istoric si geografic) ca Arabii nu se trag in forma actuala dintr-un singur stramos. Populatia araba este un complex de triburi asimilate la un loc prin forta mai multor imprejurari si evenimente.

Biblic, populatia araba este prezentata la inceput sub denumirea ebraica – KE’DEM, adica „din rasarit”. Despre Avraam se scrie ca ” a dat daruri fiilor tiitoarelor sale – Hagar si Chetura, pe cand era el inca in viata si i-a indepartat in… E’RETS-KE’DEM – adica in Tara Rasaritului” (cf. Gen. 25:6). Prima denumire de arabi pentru fiii rasaritului apare pe vremea lui Solomon si a lui Ioram imparatul lui Iuda (cf. 2 Cron. 21:16 ; 9:14). Isaia ii numeste cu titlul de arabi, pe beduinii nomazi cf. Is. 13:20 ; Ier. 3:2), iar profetul Ieremia foloseste termenul „arab” pentru a descrie un „neam amestecat” (cf. Ier. 25:20 – … „toata Arabia, tuturor imparatilor tarii Ut (Uz, n.a.).

Biblia prezinta pe Arabi ca vrajmasi uneltitori ai lui Israel (cf. Neemia 2:19 ; 4:7), dar si ca oameni cautatori ai mantuirii prin Dumnezeul lui Israel, caci in Ziua de Rusalii sunt in Ierusalim pentru inchinare (cf. Fapte 2:11).

Descrierea lui Ieremia in cap. 25:20 unde intr-o singura tara avem mai multi imparati, este cea mai plastica si mai revelatoare, caci, intr-o singura natiune avem mai multe triburi. Astfel ei sunt un amestec de hamiti prin Cus (Gen. 10:7 – Seba – Havila -, Seba, Dedan), dar in marea lor majoritate sunt semiti, prin Avraam (Ishmaeliti si hagareniti (din Hagar) – cf. Ps. 83;6 ; 1 Cron. 5:10 ; Gen. 25:13-16 ; deasemenea cheturiti (din Chetura, cf. Gen. 25:2) ; prin Isaac (edomiti si nabateeni – cf. Gen. 36:9-43) ; prin Nahor, fratele lui Avraam (nahoriti, locuitori ai Uzului, tinutul; lui Iov – cf. Gen. 22:21) ; prin Lot, nepotul lui Avraam (moabiti si amoriti )- cf. Gen. 19:37-38. Urmasii lui Lot au fondat mai tarziu imparatia numita ARABIA PETRAEA, numita astfel dupa numele orasului istoric PETRA/BOTRA din sudul Iordaniei de azi). In final, cea mai mare parte a lumii arabe se trage din Ioctan, fiul lui Eber. De aceea si azi, ei considera pe drept inrudirea lor apropiata cu evreii.

Inainte de a privi perspectiva profetica a celor trei ramuri ale rasei umane, consider ca e ziditor sa privim la implicatia profetica asupra lucrarii si a celor doua veniri ale Mantuitorului Isus Christos in lumea noastra, asa cum este aceasta sugerata in semnificatia numelor celor doua perechi de patriarhi – a cate zece fiecare de la Adam la Avraam. Prima lista de zece patriarhi ne va sugera caderea omului in pacat si rascumpararea lui prin venirea lui Isus ca sa-i aduca viata si harul mantuirii prin moartea Sa.

A doua lista, ne va prezenta cea de a doua venire a lui Isus, cand oamenii vor fi impartiti in doua grupari – mantuiti si judecati pentru moarte. Tot acum El va zdrobi pe cel rau, dar va lucra cu indelunga rabdare in vederea mantuirii multora. Interpretarea primei liste este sugerata de tele-evanghelistul american Benny Hinn (studiu prezentat in ziua de 16 Martie 2002 in cadrul programului Praise The Lord de pe canalul chrestin de televiziune TBN), iar interpretarea celei de a doua, este lucrarea acestui autor, facuta pe principiul celei dintai. Iata schematic, listele celor zece patriarhi din cele doua grupe si mesajele profetice care pot fi deduse din semnificatia numelui lor:

1. ADAM – Om pamantesc – Om muritor.

2. SET – Inlocuitor, randuit, fiul tumultului.

3. ENOS – Omenire, omenesc, un om.

4. CAINAN – Ziditor, castigator, cel ce cumpara.

5. MAHALALEEL – Spelndoarea Domnului, Cel care aduce lumina, Cel ce lauda pe Dumnezeu, Cel demn de lauda.

6. IARED – Cel care se coboara.

7. ENOH – Hotarat, dedicat.

8. METUSALA – Omul obarsiei, sageata mortii, cand EL va muri.

9. LAMEH – Cel care doboara, plin de putere, cel razboinic, cel facut sarac.

10. NOE – Aducator de pace si mangaiere, Cel ce ne da odihna.

Mesajul profetic s-ar putea formula in urmatoarea directie logica si biblica: (ADAM) Omului muritor, (SET) i-a fost randuit un inlocuitor, (ENOS) un Om dintre oameni, (CAINAN) Cel care-l va rezidi. (MAHALALEEL) El este Cel ce aduce lumina lui Dumnezeu, (IARED) Cel Ce Se coboara tdin cera, (ENOH) si este hotarat (METUSALA) sa primeasca sageata mortii. [Da, El] (LAMEH) Cel plin de putere, S-a facut sarac [pentru noi] (NOE) Ca sa ne aduca mangaierea harului [Sau] si a pacii!.

Cea de a doua lista a patriarhilor si posibila semnificatie profetica, este urmatoarea:

SEM – Urmas, Om cu vaza, distins, nume faimos.

ARPACSAD – Profetul frumos, cel care repara stricaciunea.

SELA – Obiect de rugaciune, pace, fericire.

EBER – Tara de dincolo, emigrant, vlastar, stramutat.

PELEG – Despartire, impartire, jumatate.

REU – Pastor, prieten.

SERUG – Viata, impletitura, ramura, statornicie, putere.

NAHOR – Strapungatorul, Cel care sufla, Cel manios, sterp.

TERAH – Zabavnicul, amanare, intarziere.

AVRAAM – Tatal multora, tatal credinciosilor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate