Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Impachetarea stupilor

in Agronomie/Stiri online

Despre impachetarea familiei s-a discutat foarte mult.  Apa este intradevar necesara primavara atunci cand se creste puiet dar in timpul iernii trebuie avut grija ca umiditate sa fie eliminata din stup. Dupa zborul de curatire, odata ce vremea se incalzeste si familia incepe sa aiba activitate la urdinis, asez folia peste rame.
Umiditatea din stup tine si de vreme, de cantitatea de umezeala din aer, umiditatea care se ridica din pamint, asa ca se poate ca intr-un an sa nu ai umiditate excesiva in stup chiar daca folosesti folia si nu ai fund cu sita, iar in alt an sa ai umiditate chiar si fund de plasa. Asa ca cel mai bine este, indiferent de sistemul ales sa se faca o verificare a conditiilor de iernare dupa o perioada de la impachetare si sa se pastreze sistemul de impachetare sau sa se schimbe.
Eu personal am stupii cu fund de plasa, asez polistiren dupa diafragma (sau si de o parte si alta a ramelor) iar peste rame o paturica. Pastrez magaziile peste corp, sau cadrul de la hranitor astfel incat capacul stupului sa fie mai sus (sa nu atinga paturica). Stupul inclinat inspre partea fara rame astfel incat picaturile de condens care se formeaza pe capac sa cada in afara cuibului.

Eu fac o gaura in rama dar cu cutit cu lama subtire.
Pozitia gaurii este insa alta: la 1/3 de speteaza superioara si la 1/3 de una din laterale si anume laterala din partea cu urdinisul.

Impachetarea cea mai buna este aceea in care cuibul se mentine fara umiditate exagerata sa nu mucegaiasca.
Modul de impachetare depinde de la zona la zona, de exemplu in zona de ses unde temperaturile nu scad sub – 10-15 grade si in luna ianuarie februarie pot face zborul de curatare este superb, fata de la munte unde temperarurile in lunile de iarna sunt de – 20 – 25 grade si ele stau in ghem si nu pot iesi la zbor normal ca in primavara se dezvolta mai greu.
CERT ESTE FAPTUL CA ALBINELE NICIODATA NU MOR DE FRIG CI DE FOAME SI DE BOALA.
Cu cat sunt mai infofolite cu atat cantitatea de condens creste si mucegaiesc ramele, fagurii si apar bolile.
Asta este parerea mea de om patit, dar oricum respect si parerile pertinente ale celor cu experienta.

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate