Imperecherea matcilor – formarea nucleelor

in Agronomie

Dupa 10-11 zile de la introducerea fagurelui cu oua in familia crescatore,botcile pot fi recoltate pentru a fi introduse in nucleele de imperechere.Bineinteles ca imperecherea poate fi facuta si in familiile beneficiare,dar aceasta este o metoda neproductiva si paguboasa.
    

Formarea nucleelor – albinele se adapostesc in cutii speciale numite chiar “nuclee de imperechere”,sau in corpuri de stup,compartimentate cu diafragme etanse si cu urdinisuri separate.Cea mai usoara metoda este impartirea unui corp de cuib a unui stup vertical sau a unuia multietajat.La fiecare compartiment se face cate un urdinis separat,pozitionat astfel: doua la un perete,pe capete si un al treilea pe peretele opus,in mijloc.Se populeaza aceste compartimente cu 1-2 faguri cu puiet capacit si albina acoperitoare si un fagure cu hrana.Popularea se face cand albinele in varsta sunt plecate la cules,pentru ca nucleele sa aiba numai albina tanara (va amintiti desigur ca albina tanara e mai toleranta).Seara in fiecare nucleu se introduce cate o botca protejata de colivie,pentru a impedica albinele sa o nimiceasca.Dupa ce matca se imperecheaza nucleul se poate refolosi,introducand o alta botca.Ce avem de facut dupa ce introducem botca :
– la 3 zile dupa eclozionarea matcii se verifica acceptarea ei de catre albine,si daca lucrurile merg bine matca se elibereaza.
– nucleele se hranesc stimulent si li se asigura apa ; se verifica din nou prezenta matcii.
– dupa alte 7-8 zile se mai face o noua verificare care vizeaza sa constate imperecherea matcii.
– daca matca nu s-a imperecheat,din diferite motive,vom mai face verificari zilnice pana in ziua a 16-a de la introducerea botcilor.
– matcile imperecheate se pastreaza in nuclee sau se folosesc in stupii care necesita schimbarea matcii.Apicultorii trebuie sa creasca un numar mai mare de matci cu 15-20% luand in calcul pierderile inerente.
– nucleele de imperechere se ajuta periodic cu faguri cu puiet capacit pentru a evita bezmeticirea lor(numai cele in care se imperecheaza mai multe matci)
     

   Concluzii
Obtinerea matcilor imperecheate este un proces laborios si de lunga durata.Stuparii incepatori ,insa,trebuie sa-si formeze propia tehnica si sa nu ocoleasca problema.Daca inca din primii ani deprindem tehnicile corect, cu timpul totul o sa vi se para mai usor.Abordand curajos domeniul,veti deveni adevarati apicultori….de succes.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.