Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Importanta bazei melifere

in Agronomie
Totalitatea plantelor melifere din raza economică de zbor (1,5 km) a unei stupine constituie baza meliferă.La stabilirea unei vetre trebuie avut în vedere existenţa unei baze melifere corespunzătoare numărului destupi întreţinuţi, luându-se în calcul şi stupinele învecinate.
Crearea unei baze melifere artificiale necesităeforturi deosebite şi o planificare adecvată (pentru a se crea culesuri eşalonate), principalele plante
recomandate fiind: faceliaşi plantele medicinale sau industriale cu potenţial melifer ridicat. Locurilesărăturoase şi neproductive pot fi folosite, dacă sunt însămânţate cu specii melifere care se pretează la unasemenea regim (sulfina albă şi galbenă, talpa gâştei etc.), culturi care contribuie chiar la îmbunătăţirea unor astfel de terenuri. Terenurile abrupte ale dealurilor, nefolosite în agricultură, pot fi de asemenea însămânţatecu plante melifere consolidatoare (precum splinuţa) etc.
 Condiţii:
  • să fie bogată în plante melifere valoroase;
  • să nu fie prea departe de stupină;
  • să prezinte continuitate (floră eşalonată).
 Pentru valorificarea din plin a bazelor melifere este indicat ca stupii să fie eşalonaţi în vetre de câte 30-60 colonii, iar celelalte stupine să fie situate la cel puţin 300-1000 m, în funcţie de bogăţia florei.
Crearea unei baze melifere artificiale este foarte greu de realizat. Plantele cele mai recomandate sunt facelia, coriandrul, napii, căpşunii etc., având grijă să asigurăm culesuri eşalonate pe o perioadă cât mai îndelungată.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate