Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Importanţă economică

in Agronomie

Şi în domeniul economic rolul albinelor este deosebit de mare şi poate fi pus uşor în evidenţă, atât prin valoarea produselor directe pe care le recoltă omul de la familiile de albine, cât şi prin valoarea sporului de produse care se obţine de la plantele cu polenizare entomofilă, cultivate şi spontane, prin polenizarea realizată de albine.

Între plantele cu flori şi albine există o strânsă interdependenţă: albinele îşi asigură în totalitate hrană specifică (nectarul şi polenul) de la plantele entomofile, iar acestea îşi asigură polenizarea, fecundarea şi perpetuarea speciilor, precum şi prevenirea consangvinităţii prin intermediul albinelor.

Plantele entomofile, în faza de înflorire, care este diferită ca durată şi perioadă de la o specie la alta în funcţie şi de relief, produc o cantitate mare de nectar şi polen, acestea reprezentând o bogăţie naturală a fiecărei ţări, valorificată numai prin intermediul familiilor de albine.

 

 

Din mulţimea insectelor care se hrănesc cu nectarul şi polenul florilor, natura a înzestrat albina meliferă cu o seamă de caracteristici, dintre care, la acest capitol, amintim instinctul de acumulare a resurselor de hrană în cuib, care este deosebit de valoros atât pentru specie, cât şi pentru om şi instinctual social.

Albina meliferă este una dintre puţinele specii la care matca iernează împreună cu un număr mare de indivizi şi rezerve de hrană, asigurând de primăvara timpuriu o intense dezvoltare prin creşterea de puiet, ceea ce face că în condiţii normale o familie de albine să deţină în sezonul active de înflorire a plantelor 40.000-50.000 de indivizi, care asigură optim polenizarea şi valorificarea resurselor naturale de nectar şi polen.

Folosind cele două instincte valoroase ale albinelor, apicultorul poate obţine miere şi alte produse apicole în echivalent valoric de 30 kg miere anual de la fiecare familie de albine. Produsele apicole au o foarte mare valoare economică şi mai ales alimentară, energovitalizanta şi medicamentoasă pentru om. Agricultorii şi toţi ceilalţi care culeg şi valorifică produsele plantelor entomofile obţin sporuri de producţie prin polenizarea făcută de albine, în valoare de miliarde de lei, depăşind de 30 de ori valoarea produselor apicole obţinute direct de familiile de albine.

 

Cunoscând aceste aspecte economice, agricultorii, pomicultorii, legumicultorii şi silvicultorii cooperează cu apicultorii, avantajele fiind importante pentru ambele părţi.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate