Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Importanta tatalui in viata copilului mic

in Educational

Copiii care au tati implicati in viata lor sunt cei mai populari, se inteleg mai bine cu colegii si sunt mai capabili de empatie. Un studiu efectuat de Centrul pentru Statistici in Educatie din SUA, care a analizat copii si adolescenti, de la gradinita pana la clasa a XII-a, a constatat ca exista o compensatie atunci cand tatii se implica in activitatile de la scoala, cum ar fi voluntariatul sau participarea la intrunirile periodice de la scoala, la sedintele cu parintii si la cele cu elevii. In acest caz, copiii iau multe note de 10, le place mai mult scoala si se implica in mai multe activitati suplimentare.

Copiii care au tatii implicate in viata lor sunt mai populari, se inteleg mai bine cu colegii si sunt mai capabili de empatie, conform unui alt studiu, efectuat de Universitatea Guelph din Canada. Dar, unul dintre cele mai extinse si mai indelungate studii care subliniaza astfel de beneficii provine din Marea Britanie, unde 17.000 de copii au fost supravegheati de la nastere (toti s-au nascut in aceeasi saptamana, in anul 1958). Ann Buchanan, directoarea Centrului Oxford pentru Cercetarea Relatiilor dintre Parinti si Copii, si colega ei, Eirini Flouri, au publicat rezultatele acelui studiu in Jurnalul Britanic de Psihologie Educationala. Ele au studiat copii ai caror tati ajutau la ingrijirea lor la varsta de sapte ani, citindu-le, iesind in natura si manifestand interes pentru educatia lor. S-a observat ca acei copii s-au descurcat mai bine la scoala si, mai tarziu, au prezentat risc scazut de a avea probleme cu politia sau de a se imbolnavi. De asemenea, le-a mai fost usor sa aiba relatii stabile. Concluzia e clara: implicarea tatalui inainte de varsta de sapte ani pune bazele pentru multe lucruri bune ce se vor intampla mai tarziu copiilor lor.

Nadya Pancsofar, asistent cercetator la Institutul de Dezvoltare Infantila “Frank Porter Graham” de la Universitatea North Carolina (UNC), a studiat modul in care copiii invata limbajul. Cand a cautat studii despre participarea tatalui, nu a gasit mare lucru. In schimb, a descoperit ca s-ar putea ca tatii sa aiba un rol mai insemnat in dezvoltarea limbajului la copii decat se credea initial. Pacsofar si Lynne Vernon-Feagans, professor de teoria educatiei la UNC, au realizat impreuna un studiu pe 67 de copii mici, ai caror parinti lucrau amandoi.

Copiii de doi ani ai caror tati foloseau un vocabular mai elaborat atunci cand li se adreseau au inregistrat punctaje mai bune la testul de limba, realizat un an mai tarziu. In urma studiului, nu s-a constatat ca vocabularul mamei ar afecta semnificativ rezultatele. “Suntem siguri ca tatii care folosesc un vocabular mai diversificat au un efect benefic asupra dezvoltarii copilului”, a afirmat Pacsofar.

Multi cercetatori ai “implicarii tatalui” sunt intrigati de faptul ca tatii au, in relatiile cu copii, un stil diderit de al mamelor. Mamelor le place sa-si dezmierde si  sa-i stimuleze. Jocurile dure reprezinta o activitate preferata, iar tatilor le place sa-si incurajeze copii sa-si assume riscuri, de exemplu, sa ajunga pana la cea mai de sus bara de la locul de joaca.

Andrea Doucet, professor de sociologie la Universitatea Carleton din Ottawa, Canada, a constatat ca acest model comportamental e destul de bine inradacinat chiar si la tatii casnici. “Tatii redefinesc ideea de parinte. Mamele au tendinta sa creada ca a ingriji copilul e acelasi lucru cu a-l proteja si a-l cocolosi. In schimb, tatii se pricep foarte bine la promovarea independentei copiilor si stiu cum sa se detaseze de acestia intr-un mod afectuos”, a explicat cercetatoarea.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Educational

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate