Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

IMPRESIONISMUL

in Istorie

maxime-maufra-monsieur-maufras-garden-by-the-sea

Reprezinta un curent artistic aparut in secolul XIX in Franta si reprezinta inceputul perioadei moderne . Denumirea lui provine de la titlul unui tablou al lui Claude Monet-“Impresie rasarit de soare “ . In perioada impresionismului s-au descoperit aparatul de fotografiat ( instantaneul ) , descoperiri in optica si in biologie precum si existenta stampelor japoneze .

Trasaturi :

Subiectele alese sunt din realitatea virtuala : bulevarde , gradini , peisaje de provincie , se renunta la subiectele istorice sau religioase . Genurile preferate sunt : peisajul , peisajul , sau compozitii cu personaje . Realitatea este sugerata asa cum o percepe ochiul , la un moment dat intr-o anumita lumina si anumite conditii meteorologice . Pictorii folosesc contraste in care negrul este aproape eliminat , reprezentarea perspectivei este foarte importanta , iar imaqginea de profunzime este neclara . Personajele sunt reprezentate numai prin trasaturile esentiale , contururile sunt estompate , sunt sterse , iar formele sunt invaluite in lumina .

 Reprezentanti :

  • Edouard Manet -reda volumele prin clarobscur ( lumina , umbra ) . Este preocupat de “ marea lumina “ si “ marea umbra “ ( contraste fara zone de trecere ) . Subiectele sunt : portrete , peisaje , compozitii cu personaje .
  • Claude Monet este pictorul care a declansat curentul impresionism ; prefera peisajul fara personajele sau cu personaje neindividualizate ; formele reprezentate nu au un contur precis subiectele preferate sunt peisaje in ceata si gari cu aburi si fum ; creeaza serii ale aceluiasi subiect in diferite momente ale zilei si in diferite conditii meteorologice ; ca mijloace de expresie foloseste culoarea pura si amestecul optic .
  • Camille Pissarro ( secolul XIX-XX ) a pictat personaje de provincie dar si imagini din viata oraselor ; este pasionat de reprezentarea luminii ; a folosit tehnica petelor mici de culoare.
  • Edgar Degas ( secolul XIX-XX ) -paginare neobisnuita , picteaza tablouri din exterior ( numai cai in miscare ) si imagini din interior (balerine , acrobati ) , personajele sunt dinamice sau statice dar nu cu reprezentarea clara si nu dau impresia ca procedeaza , reda atmosfera , nu contururi , linii , precise .
  • Auguste Renoir ( secolul XIX-XX ) a fost pasionat de portret dar nu neglija atmosfera , picteaza lumina din interior sau exterior, personajele nu sunt reprezentate cu detalii , iar culorile sunt catifelate
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate