În caz de intoxicaţii cu ciuperci

in Educational/Sanatate

ciuperci

În ultima vreme medicii se confruntă cu numeroase cazuri de otrăvire (intoxicaţii) cu ciuperci. Oamenii mănâncă fie ciuperci otrăvitoare, pe care nu le cunosc şi se păcălesc, fie ciuperci comestibile care au extras din sol substanţe nocive (ajunse acolo datorită poluării cu metale grele, deversări de toxice etc.).

Simptomele intoxicării cu ciuperci sunt: stări de greaţă şi vomă repetate, dureri abdominale, diaree puternică, uneori cu sânge şi mucozităţi. Simptomele apar brusc, după o perioadă latentă scurtă evoluând rapid.

La copii simptomele apar mai repede, sunt mult mai puternice, adesea se instalează coma hepatică, de multe ori cu final letal.

Otrăvirea cu bureţi pestriţi (pălăria şarpelui) este mai rară, de cele mai multe ori înregistrându-se cazuri de otrăvire cu falsele ciuperci de câmp (care au pălăria mai palidă decât cea a ciupercii de câmp comestibile).

Primele simptome apar cam la 30 min.după consumare (uneori însă durata se poate prelungi până la 6ore). Otrava acestei ciuperci produce o stare de agitaţie, spasme, dureri abdominale, greţuri, vomă de nestăvilit, mioza (micşorarea pupilelor), o salivaţie puternică şi transpiraţie abundentă. Apoi, la aceste simptome se adaugă halucinaţiile şi delirul.

În cazurile de intoxicaţii cu ciuperci comestibile, simptomele – greţuri, vărsături, diaree – apar după 1-3 ore de la consumare.

Leacuri cunoscute din bătrâni

Peste 3 linguri de amestec de plante (5 părţi trifoi roşu, 2 părţi scoarţă de stejar măcinată, 5 părţi coada-calului) se toarnă un litru apă în clocot, se mai clocoteşte totul 30-60 sec. se lasă o oră să se tragă şi se strecoară. Se iau câte 100 ml din acest preparat, de 6 ori pe zi;

…Se ia cu linguriţa puţină cenuşă obţinută din pere, ce se coc greu (toamna târziu).

Se picură ulei de trandafir în miere (de primăvara sau de vara) şi se iau mai multe linguriţe;

…Uleiul obţinut din seminţe de urzică mare, adunate toamna, în perioada de lună nouă, este cel mai bun remediu în otrăvirile cu ciuperci.

În caz de intoxicaţii cu alcool

Simptomele în cazul intoxicaţiilor severe sunt: o roşeaţă puternică a feţei, urmată apoi de o paloare bruscă, stare de agitaţie, alternând cu somnolenţa, un miros puternic de alcool degajat în jur, spumă la gură, un somn cu leşin, apoi chiar o stare de pierdere a cunoştinţei. Stările de febră sunt urmate de transpiraţie rece pe tot corpul, pupilele se dilată, apoi apar tulburări respiratorii, stop respirator şi chiar stop cardiac.

Leacuri din bătrâni

…Se amestecă 4 părţi izmă , 2 părţi leuştean, 4 părţi dafin. Din acest amestec se iau 3 linguri, se opăresc cu un litru de apă în clocot, se clocotesc încă 30-60 sec.Se lasă să se tragă o ora şi se strecoară. Din acest preparat trebuie să se bea câte 50 ml de 4-6ori pe zi.

…O altă reţetă (prin care se completează şi lipsa de potasiu, ce duce, se pare, la dorinţa de a bea) este administrarea celui aflat în prag de comă alcoolică a unei cantităţi de 500-600g miere, câte 1-2 linguri la fiecare sfert de oră, după care se va bea câte un pahar de apă minerală sau ceai de plante (salvie, mentă, cimbru).

În caz de intoxicaţii cu acizi

Simptomele sunt: dureri puternice (usturimi, arsuri) în cavitatea bucală, de-a lungul tractului digestiv, vărsături repetate cu sânge, respiraţie îngreunată din pricina inflamării zonei laringo-faringeale.

În aceste cazuri se face gargară cu bicarbonat de sodiu, clătind cu grijă şi întreaga cavitate bucală. Se fac spălături gastrice cu o soluţie slab alcalină, după care se vor înghiţi până la 200 ml ulei de măsline sau de floarea-soarelui.

Pe lângă aceste măsuri de prim ajutor, se vor ţine, în fiecare seară, picioarele în apă caldă.

Se prepară, amestecul de plante: se iau, în părţi egale, rozmarin sălbatic, lumânărică şi cimbrişor ; din acest amestec, bine mărunţit, se vor pune 2 linguri, peste care se va turna un litru apă în clocot. Se continuă clocotitul 30-60 sec.se lasă să se tragă o oră, apoi se strecoară. Din acest preparat se va bea, câte o lingură, de 10 ori pe zi şi chiar mai des, la nevoie (în funcţie de starea intoxicatului).

În caz de intoxicaţii cu narcotice şi somnifere

Simptomele: excitaţie psihomotoare, dilatarea pupilelor, zgomote în urechi, halucinaţii vizuale foarte sugestive. Ulterior se constată starea comatoasă, uneori spasme şi oprirea respiraţiei.

Iată 2variante de reţete pe bază de plante, folosite pentru neutralizarea efectelor narcoticelor:

…Se amestecă 2părţi de pasifloră , 2părţi de batat de apă , 4părţi busuioc şi 3părţi efedra cu 2 spice . Din acest amestec se iau 3 linguri, peste care se toarnă 800 ml apă în clocot. Se mai fierbe 30-60 sec.se lasă o oră şi se strecoară. Se vor bea câte 30 ml de 6ori pe zi.

…Din amestecul de plante de mai sus se pun 3 linguri în ulei de arahide la macerat. Se vor lua apoi, de 3 ori pe zi, câte o lingură din acest extract, o perioadă mai mare de timp.

În caz de toxiinfecţii alimentare

Simptome: dureri abdominale, greţuri, vărsături, scaun deranjat, diaree, slăbiciune din ce în ce mai puternică , tegumente palide, deshidratare.

Iată câteva remedii:

…Tuberculii de untul-vacii , numiţi în farmacie Tuber salep, se opăresc cu apă clocotită (la 2g tuberculi uscaţi se pun 200 ml apă). Se agită amestecul 10-15 min.

Murcilagiul obţinut se ţine la rece 2-3 zile. Se ia intern – câte o lingură înainte de masă şi seara înainte de culcare (3-4 ori pe zi).

…Se iau 20-30g cărbune activ de mesteacăn, bine mărunţit, cu apă (la o priză – 20-30g cărbune şi un pahar de apă); se poate prepara un amestec astfel: carbune activ – 2părţi, tanin – o parte magnezie arsă (oxid de magneziu calcinat) – o parte. La o priză se iau 2 linguri din acest amestec în 200 ml apă caldă.

…Se va bea apă caldă, o cantitate de 1,5-2 litri. Aceasta are efect vomitativ şi permite curăţirea rapidă a stomacului de produsele infestate şi toxinele aflate în el. Dacă s-a produs şi diareea nu se vor da remedii care să strângă stomacul, ci, dimpotrivă, se vor face clisme cu apă caldă şi bicarbonat de sodiu. Bolnavul va sta în cadă cu apă caldă cât mai mult.

…Se va lua suc proaspăt de merişor în amestec: la 100 ml suc de merişor – o lingură de miere (la o priză). Zilnic se vor lua câte 3 doze – dimineaţa, la prânz şi seara.

…Se va bea de 3-4ori pe zi câte 50-70 ml suc de trifoi roşu, preparat (la mixer) din partea ierboasă cu flori cu tot, dizolvat în 200 ml apă (sau infuzie de trifoi roşu, o lingură plantă uscată la o cană de apă clocotită). Se poate adăuga şi o linguriţă de miere.

…În cazul toxiinfecţiilor cu peşte se va bea o lingură de rachiu de anason dizolvat în 200 ml apă imediat ce s-a constatat infectarea.

Intoxicaţii cu metale grele

Simptome: dureri abdominale, gust metalic în gură, vărsături, scaune dese, stare de slăbiciune, ameţeli, dureri de cap.

Se va lua de 3ori pe zi, înainte de masă, câte o lingură de suc preparat din măcrişul iepurelui (din partea ierboasă a plantei amestecat cu miere).

ATENTIE! Nu se recomanda celor cu calculi renali (oxalaţi) sau gută!

Se pregăteşte un amestec de plante: 5părţi floarea-soarelui şi 4părţi coada-calului Se opăresc 2 linguri din acest amestec cu 80 ml apă în clocot, se mai fierb 30-60 sec. se lasă o oră şi se strecoară. Din preparat se iau câte 100 ml de 4 ori pe zi.

Din amestecul preparat cu 5părţi frunze verzi de nuc şi nuci verzi şi 7părţi coada-calului, se iau două linguri, peste care se toarnă 1.200 ml apă în clocot, se mai fierbe 30-60 sec. apoi se lasă o oră, după care se strecoară.

În intoxicaţiile cronice cu mercur se vor lua de 7ori pe zi câte 100 ml.

Pentru a evacua din stomac cât mai mult din otrava existentă, se dă celui intoxicat un amestec de lapte cald cu albuş de ou, bătut spumă.

În caz de intoxicaţii cu substanţe alcaline

Se fac spălături gastrice şi ale întregului tract afectat cu soluţie apoasă de acid acetic sau citric (soluţie foarte slabă de oţet sau sare de lămâie cu multă apă), pentru neutralizarea substanţei alcaline.

Se beau câte 200 ml în 24 de ore de ulei de măsline sau floarea-soarelui.

În caz de intoxicaţii cu tutun sau cafea

Acestea se produc în condiţiile în care persoana în cauză fumează foarte mult (dar sunt şi cazuri de intoxicaţii ale nefumătorilor, aflaţi într-o atmosferă suprasaturată de fum de tutun) sau bea foarte multă cafea.

Simptome: dureri de cap, ameţeli, greţuri, vărsături, diaree, transpiraţie rece, micşorarea pupilelor, slăbirea văzului şi auzului (în intoxicaţiile tabacice); zgomot în urechi, ameţeală, greţuri, palpitaţii (în cazul intoxicaţiei cu cafea).

În astfel de intoxicaţii se va bea multă apă minerală sau lapte. Există şi un alt remediu:

Se amestecă 7 linguri de muşeţel cu un litru frişcă şi se fierbe 5 min.în clocot. Se lasă o oră să se tragă. Prima porţie 300 ml se va lua imediat după preparare, restul, în doze de 200 ml de 3 ori pe zi.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*