Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

În ”dormitorul teroriştilor europeni”. Cum ajung tinerii să se transforme în teroriști

in Evenimente/Stiri online

Un reportaj făcut în cartierul Molenbeek din Bruxelles, numit și ”fabrica de teroriști” sau ”dormitorul teroriștilor europeni”, analizează în modul în care peste 4.000 de cetăţeni europeni s-au înrolat în organizaţii teroriste care luptă în Orientul Mijlociu. Reporterii „Adevărul“ au pătruns în cartierul Molenbeek, unde au investigat de ce tinerii crescuți în legile moderne ale Europei au ajuns să fie comită cele mai sângeroase atacuri teroriste.

Un prim eveniment prezentat are în vedere întrunirea membrilor Comisiei Europeane imediat după atacul din Orlando și şi la câteva ore după ce un ofiţer de poliţie francez şi soţia sa au fost omorâţi într-un atac terorist, într-o perioadă în care Bruxelles primește în medie două alerte teroriste pe zi, după cum precizează Adevărul. Oficialii încearcă să caute metode eficiente de a combate terorismul, un fenomen care a devenit mult mai îngrijorător prin faptul că majoritatea atacanților sunt cetățeni educați și crescuți în modernitatea Europei.

“Terorismul este un fenomen global, dar şi extrem de local, pentru că majoritatea celor care-l făptuiesc sunt cetăţenii noştri. Născuţi şi crescuţi în ţările noastre, educaţi în şcolile noastre, acum s-au radicalizat şi se întorc împotriva concetăţenilor, împotriva valorilor noastre, cedând în faţa propagendei urii, inspirate de o ideologie a distrugerii”, spune Dimitris Avramopoulos, comisarul responsabil de Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, în sala de presă a Comisiei Europene.dimitris avramopoulus
Cartierul Molenbeek a devenit sursă de alimentare cu teroriști pentru gruparea Stat Islamic. Datele arată că aproximativ 500 de noi recruți sunt belgieni și surprinzător aproape întotdeauna când se produce un atac în Europa, acesta are legătură cu Molenbeek.” A existat aici o formă de nepăsare şi de laxitate, iar acum plătim factura”, a precizat premierul Belgiei, Charles Michel.Molenbeek2

Christophe Devriendt, jurnalist muzical şi locatar de mai bine de 10 ani în Molenbeek, crede că ”zona este un teren fertil pentru terorism din cauza situaţiei socio-economice, aici locuind emigranţi fără locuri de muncă şi fără viitor”. Asta se traduce astfel în cifre: Molenbeek este a doua cea mai săracă comună din Belgia, 51% dintre locuitorii de aici nu plătesc impozite, venitul mediu pe cap de locuitor este de 1.100 de euro pe lună, 57% din populaţie trăieşte din “ajutorul de sărăcie”, iar un tânăr din doi este şomer. Jurnalistul belgian dă vina şi pe implicarea Arabiei Saudite, care finanţează moscheile din comună, în care se promovează o formă radicală de islam, care îi împiedică pe musulmani să se integreze, dar şi pe situaţia geopolitică din Orientul Mijlociu. “E responsabilitatea politicienilor să se asigure că oamenii se integrează. În anii 50-60, când primii marocani au ajuns în Molenbeek, nu acesta era interesul politicienilor belgieni. Ei au dorit ca marocanii să muncească, nu să se integreze. Această situaţie a continuat în anii 70 şi 80”, relatează Adevărul.

Unul dintre motivele numărului mare de teroriști proveniți din Belgia pare a fi o ”lege Omerta”, a tăcerii, care dăinuie pe străzi și divizarea puterii. Fiecare comună are un primar și fiecare primar stabilește propriile legi, făcând să nu existe o unitate între cetățenii aceleiași țări. Diferențele ajung să se aplice chiar și de la o stradă la alta. “Pe strada aceea, sunt alte reguli decât pe strada asta. Acolo e o altă comună, Kokelberg, care are primarul ei, poliţie diferită şi reguli diferite. Pentru a parca acolo trebuie să ai un altfel de card de parking, pungile de gunoi sunt diferite, zilele în care se ridică gunoiul sunt diferite”, explică jurnalistul belgian.

O explicație dură privind transformarea tinerilor în teroriști vine din partea unei femei musulmane în vârstă de 50 de ani, Amira, care locuiește în Molenbeek de-o viață. “Cred că în acele doctrine au găsit un răspuns la tristeţea, la disperarea lor, foarte mulţi se simt foarte rău aici, pentru că nu muncesc, nu au terminat studiile, nu au o viaţă”. De ce nu se simt bine aici? “Pentru că sunt respinşi de societate, se îndreaptă spre cineva care-i acceptă, care le spune că <>. Dacă aici merg la un interviu pentru un loc de muncă şi li se spune: <>. Asta e imaginea pe care oamenii o cunosc”, spune Amira, care adaugă că Molenbeek este un cartier rău famat încă din anii 80, iar simpla adresă de aici pusă pe CV atrage refuzul tuturor angajatorilor.

În opoziție, Omar, un tânăr marocan de 32 de ani, este de părere că jihadismul a devenit un stil de viață ”bad boy” la care apelează tinerii în lipsa unor idealuri reale. ”Cei care nu au un loc de muncă, nu au o situaţie ajung mai uşor să fie atraşi de aceste mişcări.Recrutorii ştiu frazele frumoase pe care ei vor să le audă şi îi îndoctrinează uşor. Apoi, e şi YouTube unde se găsesc multe videouri jihadiste. Radicalizarea începe pe internet, apoi tinerii caută un grup şi ajung să dea de un şef care îi îndoctrinează”, a explicat tânărul.omar
La aproximativ aceeași concluzie au ajuns și cei 2000 de oficiali care s-au întrunit la Bruxelles pentru a elabora o strategie împotriva terorismului. “Cauzele care duc la radicalizare pot include un sentiment puternic de alienare personală sau culturală, nedreptate sau umilire întărite de marginalizarea socială, xenofobie şi discriminare, acces precar la educaţie sau posibilităţi limitate de angajare, criminalitate, factori politici precum şi o dimensiune ideologică şi religioasă, legăturile familiale nestructurate, traume personale şi alte probleme psihologice”. Aceşti factori sunt exploataţi de către recrutori care “vânează şi profită de vulnerabilităţile şi nemulţumirile tinerilor. Reţelele sociale furnizează conectivitate, participare virtuală şi un loc de întâlnire între cei cu concepţii similare”, se arată în strategia elaborată de Comisia Europeană.

sursa: Adevărul

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate