Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

În noaptea de 28 spre 29 martie trecem la ORA DE VARA. Cum ne afecteaza asta?

in Articole

În ultimul weekend din martie, mai exact în noaptea din 28 spre 29 martie, România va trece la ORA DE VARĂ. Ceasul se dă înainte, iar ora 03.00 dimineaţa va deveni ora 04.00. Astfel, duminică va fi cea mai scurta zi din an, având doar 23 de ore. Se spune că această trecere la ora de vară aduce cu ea şi unele schimbări ale bioritmului uman.

Cum ne influenţează această schimbare. Efecte negative provocate de trecerea la ORA DE VARA

Potrivit cercetătorilor din SUA, organismul uman se adaptează foarte greu la ora de vară, schimbarea perturbând ceasul biologic. Cele mai afectate persoane ar fi matinalii.

Creşte riscul de infarct cu 10%

Se pare că şi riscul de infarct creşte cu 10%, pentru că trecerea la ora de vară ar afecta negativ inima. Asta susţin cercetatorii englezi, într-un studiu publicat în New England Journal of Medicine. Se pare că riscul de infarct miocardic creşte mai ales în săptămâna de după schimbarea orei.

Creşte rata sinuciderilor la bărbaţi

Odată cu trecerea la ora de vară creşte şi rata sinuciderilor în rândul bărbaţilor. Medici din Australia susţin acest lucru. Fenomenul se manifestă timp de mai multe săptămâni după trecerea la ora de vară.

Creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn

Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. De aici, cercetările au continuat şi au scos la iveală creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu/şcoală.

Cine a decis trecerea la ORA DE VARĂ

Ideea realizării unui decalaj orar manual aşa încât societatea să beneficieze de o oră în plus de lumină naturală şi astfel să se economisească curentul electric în case şi în mediul industrial a apărut în 1895 din partea astronomului britanic George Hudson.

Germania a fost prima ţară care a adoptat ORA DE VARA, pe 30 aprilie 1916. Germania a fost urmată de Marea Britanie, Belgia şi Danemarca. În acest moment, 70 de tări din toata lumea au aplicat măsura cu schimbarea orei.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Ti-a placut acest articol? Urmareste CYD.RO si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe CYD.RO.

sursa: ziarulunirea.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate