Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

In Romania carburantul a ajuns mai scump decat in toate statele din regiune

in Evenimente

Din ianuarie până acum, preţul ţiţeiului a urcat pe bursele mondiale cu peste 30%, de la 50 la 66 de dolari pe baril, iar România a ajuns să aibă carburanţi mai scumpi decât toate statele din regiune, inclusiv Polonia şi Austria, state fără o producţie semnificativă de ţiţei.

De asemenea, benzina a redevenit mai scumpă decât motorina, după ce preţul acesteia a crescut cu 13,2% de la începutul acestui an, comparativ cu o majorare de preţ de doar 7,7% în cazul motorinei, potrivit datelor publicate de către Comisia Europeană. Astfel, în ţara noastră, benzina se vinde, în medie cu 5,68 lei (1,286 euro), faţă de 1,251 euro în Ungaria, 1,19 euro în Polonia sau 1,26 euro în Austria. Dacă nu ar fi luate în calcul taxele, atunci benzina ar costa echivalentul a 0,576 euro pe litru în România, fiind mai scumpă decât în Irlanda (0,554 euro/litru), Croaţia (0,562 euro/litru), Slovenia (0,514 euro/litru), Cehia (0,501 euro/litru) sau Franţa (0,558 euro/litru), state care sunt nevoite să importe ţiţei. În ceea ce priveşte motorina, în România preţul unui litru este de 1,273 euro, mai scump decât în Bulgaria (1,163 euro/litru), Polonia (1,166 euro/litru), Cehia (1,184 euro/litru), Austria (1,188 euro/litru) şi Ungaria (1,248 euro/litru). Fără taxe, preţul motorinei ar fi de 0,597 euro pe litru în România, mai scump decât în Franţa (0,539 euro/litru), Marea Britanie (0,582 euro/litru), Italia (0,585 euro/litru), Germania (0,581 euro/litru), Olanda (0,591 euro/litru) sau Irlanda (0,573 euro/litru). În Austria, unde are sediul grupul OMV – care deţine Petrom, preţul unui litru de motorină este de 0,580 euro pe litru, faţă de 0,597 euro în România. Reducerea accizelor la carburanţi, prevăzută în proiectul iniţial al noului Cod Fiscal, a fost eliminată în comisiile de specialitate din Senat, astfel că proiectul care a fost aprobat în această cameră nu mai conţine prevederile respective. Eliminarea reducerii accizelor la combustibili va duce la economii de 3,5 – 4 miliarde de lei la bugetul statului, dar anulează posibilitatea de ieftinire a acestora la pompă.

Cristian Rațiu

Citeste mai mult aici:

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate