Începe Săptămâna Patimilor. Astăzi este Lunea Mare

in Articole/Religie/Spiritualitate/Stiri online

În Lunea Mare este pomenit Iosif și smochinul neroditor.

Iosif era fiul patriarhului Iacob și al Rahelei și numele lui înseamnă: Dumnezeu a adăugat.
Se pare, conform Sfintei Scripturi, că Iosif nu era iubit de frații săi deoarece adesea el îi mustra pentru faptele și cuvintele urâte și după ce Iosif le-a povestit fraților despre visele sale, aceștia s-au hotărât să-l omoare. Într-un vis, Iosif se vede la câmp împreună cu frații săi și legau snopi, ai lui rămâneau drepți, dar ai fraților se plecau spre ai lui. Un alt vis povestit de Iosif este că soarele și luna se plecau în fața lui.
Atunci frații s-au mâniat și au strigat: „Cum! Să ajungi mai mare decât noi și să ne închinăm ție? Asta nu se va întâmpla niciodată!“
Atunci când tatăl său l-a trimis să-i aducă vești de la frații lui aflați cu oile pe câmp, aceștia au zis:„Haidem să-l omorâm și să-l aruncăm într-un puț și să zicem că l-a mâncat o fiară sălbatică(…)„Însă Ruben, unul dintre frați a zis:„Nu, să nu vărsați sânge! Aruncați-l mai bine în puțul acela din pustiu, dar mâinile să nu vi le puneți pe el”.

Iosif, avea pe atunci 17 ani. El a fost aruncat în puț și în acesta nu era apă, apoi a fost scos pentru a fi vândut unor negustori egipteni cu 30 de arginți.
Iosif avea de la părinți o haină lungă și aleasă pe care frații au mânjit-o cu sângele unui ied.  Apoi, i-au arăt-o seara tatălui Iacob și i-au spus că fiul lui iubit a fost mâncat de o fiară sălbatică.
În Egipt, Iosif a fost acuzat de desfrânare, a ajuns în temniță și deoarece a tălmăcit niște vise,  a fost scos din închisoare și  a ajuns administrator peste tot Egiptul.
Stăpânirea lui Iosif peste Egipt sugerează biruința lui Hristos asupra păcatelor lumii.

În timpul lui Iosif este o foamete mare în Egipt dar și în alte țări iar frații lui care vin în Egipt primesc hrană fără bani. El dăruiește întregului popor grâu și hrană și vestește tainic că și Hristos o să se dăruiască pe Sine sub forma pâinii și vinului de la Sfânta Liturghie.

Într-un final fericit, Iacob, tatăl lui Iosif merge în Egipt la fiul său cel iubit, lângă care trăiește 17 ani, pe care-i adaugă la cei 130 de ani pe care-i avea. Pe frați, Iosif i-a iertat.

În Lunea Mare se pomenește și smochinul neroditor.

Ieșind din Bretania și fiindu-i foame se pare că Domnul a mers la un smochin care deși avea frunze, nu avea rod. Pentru că nu a găsit decât frunze, Iisus i-a spus smochinului:„Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac” și smochinul s-a uscat.

Pilda dată omului este că pomul călcării poruncii a fost smochinul și trebuie să reținem că Dumnezeu este atât iubire cât și dreptate și păcatul a fost pedepsit de fapt, pentru că el este asemănător cu smochinul: are dulceața plăcerii, lipiciunea păcatului și la urmă are iuțimea conștiintei. Rodul este pricina păcatului și de aceea Iisus a pedepsit prin blestemul de lipsă a rodului acest pom al călcării poruncii.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.