Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Indicii functionali si eficienta vederii

in Biologie/Sanatate

Foarte multi specialisti, indeosebi oftalmologi si psihologi definesc si clasifica ambliopia, respectiv cecitatea prin raportare la indicii functionali ai vederii, prin acesti parametri ai functiei vizuale care pot reda caracteristicile fiziopatologice ale ochiului.

1.Acuitatea vizuala (AV): principalul indicator, reprezinta puterea de vedere a ochiului, care se refera la marimea obiectelor si distanta la care ochiul le poate percepe distinct. Dupa Zamfirescu, “AV reprezinta posibilitatea ochiului de a aprecia configuratia, forma, conturul si detaliile obiectelor si imaginilor, capacitatea lui de a percepe cea mai mica distanta dintre 2 puncte (pe retina 4 micrometri, diametrul maxim al unui con) ce corespunde unei dimensiuni de 1,4 mm situata la distanta de 5 m”.

Trebuie specificat ca se considera AV la fiecare ochi, inainte si dupa corectie. Se mentioneaza daca este eficienta corectia sau nu, daca aceasta nu amelioreaza AV, se mentioneaza “nu corecteaza”. Corectia ineficienta scade foarte mult capacitatea de adaptare vizuala. Acuitatea vizuala se considera fiziologica atunci cand este egala cu 5/5 (1) la fiecare ochi.

Se determina AV kinetica (pentru obiecte in miscare), ca test dinamic de exploatare functionala oftalmologica si pentru evolutia unor boli neurologice sau neuro-chirurgicale cu implicatii oftalmologice, precum si AV profesionala care reprezinta AV minima necesara exercitarii unei profesiuni intr-un anumit loc de munca fara oboseala oculara.

AV de pana la ¾ (0,75) este compatibila cu majoritatea profesiilor. Examinarea AV se face cu ajutorul unor tabele (optotipi) cuprinzand litere, cifre sau diverse semne. Orbirea profesionala este scaderea AV sub 0,05 (1/20). De asemenea se tine cont si de acomodarea la vederea de aproape, respectiv la distanta de 5 metri unde ochiul nu necesita acomodare.

2. Campul vizual (CV) sau vederea periferica reprezinta spatiul pe care-l poate percepe ochiul care priveste un obiect fix. Se poate determina CV monocular si CV binocular cu perimetru sau campimetru optic. Limitele fiziologice pentru CV sunt orizontal 180 grade si vertical aproximativ 130 grade. In starile patologice apar scaderi ale CV: usoare cu 10-20 grade, medii cu 20-30 si grave cu 30-40.

Scotoamele sunt absente ale imaginii in CV pe zone limitate. Exista si un scotom fiziologic, temporal la nivelul papilei nervului optic si scotoame patologice care corespund unei alterari a corioretinei, a cailor optice sau ale scoartei cerebrale. Hemianopsia reprezinta lipsa a doua jumatati simetrice din CV.

Este foarte important de apreciat si vederea spatiala a celor lipsiti de vedere binoculara (monoftalmii) si mai ales vederea binoculara sau simtul profunzimii (capacitatea ochiului de a vedea obiectele inconjuratoare intr-o singura imagine, cu toate ca le privesc in acelasi timp cu ambii ochi). Datorita vederii binoculare este posibila aprecierea reliefului si localizarea obiectelor in spatiu.

3. Sensibilitatea luminoasa (simtul luminos) este capacitatea de a diferentia intensitatile luminii. Se determina cu adaptometrul sau fotometrul. Ea reprezinta forma elementara a functiei vizuale, capacitatea ochiului de a sesiza lumina si de a se adapta variatiei luminoase din mediul inconjurator.

Se determina sensibilitatea luminoasa absoluta, proprietatea retinii de a percepe un minim de lumina-minimum vizibil, si sensibilitatea luminoasa diferentiala, corespunde perceperii de catre retina a unei diferente de lumina intre 2 zone-minimum separabile. Hemeralopia este incapacitatea ochiului de a se adapta la intuneric (in retinopatia pigmentara si carenta de vit.A).

4. Sensibilitatea de contrast reprezinta capacitatea de a distinge deosebirile de intensitate luminoasa dintre excitantii prezentati concomitent (distingerea obiectului de fond)

5. Sensibilitatea cromatica (simtul culorilor) este capacitatea ochiului de a distinge culorile, de a realiza o vedere colorata in principal a culorilor rosu, verde, albastru. Deficientele poarta numele de discromatopsii. Deuteranopia pentru verde, daltonismul pentru rosu si tritanopia pentru albastru.

Eficienta vizuala reala nu este rezultatul simplei insumari a indicilor functionali, ci al activarii lor in raport cu diferiti factori intelectuali, motivationali, etc. Potentialul analizatorului vizual in ansamblul sau reprezinta capacitatea vizuala potentiala, iar cea care se exercita in activitate este capacitatea vizuala manifestata.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Biologie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate