Influenţa prezenţei polenului în hrana albinelor

in Agronomie

Influenţa prezenţei polenului în hrana albinelor asupra duratei vieţii acestora (albinele ţinute în colivii de iernare a mătcilor)

Hrana administrată

Medie

Maximă

%

Zahăr pastă

Zahăr pastă + 10 % polen

25

60

60

120

100

200

 

Din cele prezentata mai sus se poate trage concluzia despre importanţa vitală pe care o are polenul în viaţă şi activitatea familiilor de albine în tot cursul anului, dar mai ales primăvară şi toamna, când se cresc generaţii importante de albine, iar acesta lipseşte din natură.

Consumul de proteine (polenul) asigură albinelor desăvârşirea dezvoltării glandelor şi organelor cu rol secretor, precum şi activitatea acestora.

În prezenţa hranei proteice se dezvoltă şi îţi menţin potenţialul secretor glandele: faringiene, cirifere, hipofaringiene, care produc hrană pentru puieţ şi enzimele necesare prelucrării nectarului (invertaza, amilaza şi catalaza). Glandele mandibulare care produc substanţă acidă folosită la prelucrarea polenului şi a cerii, glandele labiale care secretă enzimele necesare digestiei proteinelor, precum şi lipazele au rol în metabolismul lipidelor şi la elaborarea cerii.

Din rolul deosebit de mare pe care îl are polenul (proteinele) în activitatea glandelor secretoare este necesar să reţinem cel puţin două aspecte cu importanţa în activitatea productivă a albinelor:

  • dependenţa producerii hranei pentru creşterea puietului de aportul proteinelor din hrana albinelor, care menţine glandele hipofaringiene în plină activitate de producere a lăptişorului de matcă până la o vârstă înaintată, de care depinde cantitatea şi calitatea puietului crescut;
  • dependenţa culegerii şi prelucrării nectarului de hrană proteică. Este ştiut că producţia de miere realizată de familia de albine depinde atât de numărul indivizilor, abundenţa culesului, cât se de capacitatea fiziologică a albinelor culegătoare.

Dezideratul principal – “familii puternice” de albine, cu albine puternice şi viguroase, de mare productivitate, se obţine în special prin asigurarea hranei din abundenţă, echilibrată proteic şi energic în tot cursul anului.

Apa la albine

            Apa este element vital şi pentru viaţa familiilor de albine, fiind necesară la digestia substanţelor nutritive, pregătirea hranei pentru puieţ, menţinerea umidităţii şi temperaturii optime în cuib, realizarea diferitelor schimburi nutritive în ţesuturi, secreţii glandulare, formarea hemolimfei.

Consumul de apă pentru o familie de albine normală este de 50-200 ml/zi în perioada de primăvară şi 300-380 ml/zi vara. Cerinţele sunt mai mari în zilele călduroase cu vânt uscat, în cazul stupilor expuşi la soare şi în lipsa culesului de nectar.

Albinele preferă apa curgătoare de rău, care are o duritate mai mică prin conţinutul redus al sărurilor minerale.

Când sursele naturale cu apă curate lipsesc din apropierea stupinei este bine ca apicultorul să instaleze primăvara timpuriu şiş a alimenteze periodic cu apă adăpătorul stupinei, înainte că albinele să descopere surse cu apă poluată care dăunează vieţii şi sănătăţii acestora.

În privinţa temperaturii, albinele preferă apa încălzită la soare.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.