Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Intarirea pozitiva sau negativa: care este diferenta?

in Psihologie

Suntem cu totii constienti de eforturile care se fac astazi pentru imbunatatirea activitatii la locul de munca: participarea angajatilor, formarea echipelor, abilitarea, etc. Datorita acestui vartej de activitati, am putea crede ca intarirea pozitiva a ajuns sa domine modul in care sunt conduse organizatiile. Din nefericire, realitatea este alta.

Exista doua moduri de a obtine rezultate in organizatii. Fie prin intermediul intaririi pozitive fie prin intermediul intaririi negative. Dar daca amandoua dau rezultate, de ce ne-ar mai interesa?

Desi ambele tipuri de intariri-pozitiva si negative- dau exact aceleasi rezultate, ar fi mai bine sa se foloseasca cea pozitiva. De ce? In primul rand pentru ca oamenilor le place mai mult intarirea pozitiva. Aceasta face ca un loc de munca sa fie mai putin stresant. Chiar si numai din acest motiv ar trebui sa preferam intarirea pozitiva.

Cu toate acestea, intarirea pozitiva maximizeaza performanta, in timp ce intarirea negativa duce la obtinerea unui nivel de performanta suficient pentru a se descurca, pentru a scapa sau pentru evita o consecinta neplacuta.

Deoarece ambele tipuri de intarire aduc imbunatatiri, este important pentru management sa stie daca imbunatatirea s-a realizat prin intermediul intaririi pozitive sau negative. Cand obtii rezultate prin intermediul intaririi negative , ratezi specnegative , ratezi rezultatele spectaculoase pe care le-ai fi putut obtine daca ai fi utilizat intarirea pozitiva.

 

Cum iti poti da seama de acest lucru si care sunt indiciile care dovedesc ca folosesti o intarire negativa, cand de fapt crezi ca folosesti o intarire pozitiva?

Sa spunem ca, din cauza unei schimbari recente a locului de munca, ai un nou subordonat cu un randament foarte scazut. Si mai presupunem cat tu stii ca persoana respectiva este capabila sa obtina rezultate bune, pentru ca s-a descurcat bine in trecut, dar din diferite motive, performanta sa a devenit mai putin satisfacatoare. Deoarece persoana in cauza a lucrat fosrte mult in companie, fostul supervizor i-a tolerat rezultatele slabe. Acum, din cauza cresterii concurentei, toata lumea trebuie sa isi imbunatateasca activitatea, astefl incat nu poti tolera activitatea nesatisfacatoare.

Termenele-limita le doau oamenilor permisiunea sa astepte.

Cinci indicii ale prezentei intaririi negative:

 

  1. “Curba J”. Daca performanta creste brusc chiar inaintea termenului-limita , s-ar putea sa exista o inarire negative. Daca lumea intra in panica in ultima clipa, muncind pana tarziu, peste program, pentru a termina la timp, sigur exista o intarire negative.
  2. “Discursul negativ”. Daca ai auzit spunandu-se lucruri de genul: “Urasc locul asta”, nu trebuie sa mai cauti raspunsul pentru tipul de intarire in cauza.
  3. “Performanta ramane constanta dupa indeplinirea unui obiectiv”. Singura situatie in care s-ar putea intampla asa ceva prin intermediul intaririi pozitive aste aceea in care obiectivul constituie cea mai buna performanta posibila. Utilizarea unor obiective complementare este, de asemenea, un indicator al intaririi negative.
  4. “Atunci cand nu exista nici un plan pentru intarirea pozitiva”. Daca nu exista nici un plan pentru a sarbatori atingerea unui anumit scop sau indeplinirea cu succes a unui proiect important, singura consecinta a ducerii acestuia la bun sfarsit este inceperea altui proiect.

In schimb, cand indeplinirea cu succes a unei sarcini importante constituie un antecedent pentru intarirea pozitiva, oamenii vor dori sa inceapa un alt proiect.

  1. “Schimbarea unei cerinte referitoare la performanta determina scaderea randamentului muncii.”

De exemplu, daca iti anunti grupul sau echipa de lucru ca implicarea in echipa de imunatatire a calitatii este pur voluntara si aingajatii inceteaza sa mai participe, cu siguranta o faceau doar pentru ca se simteau constransi.

 

Cateodata, nu avem ce sa intarim pozitiv.

Daca trebuie sa faci un efort ca sa gasesti ceva pentru care sa oferi o intarire si cel mai bun lucru care iti vine in minte este: “Chiar ai un birou ingrijit si curat”, s-ar putea sa ai un angajat care are mare nevoie de o intarire negativa. Daca acea persoana nu are realizari in masura sa te determine sa ii intaresti comportamentul , utilizarea intaririi negative ar putea fi foarte potrivita pentru a determina declansarea unui anumit comportament.

Daca nu poti modifica performantele in momentul de fata, nu vei putra sa iti prefectionezi niciodata angajatii.

Sapa realizarile oamenilor in piatra si scrie-le greselile in nisip.

 

Tipuri de intarire pozitiva

Exista doua modalitati de a determina aparitia intaririi pozitive: pe cale naturala sip e cale artificiala. O scrisare de felicitare, apreciarile, recunoasterea publica, banii, o diploma sau un trofeu sunt forme de intarire artificiala.

Cele mai frecvente forme de intarire artificiala sunt cele sociale si materiale. Intarirea sociala presupune sa ii faci sau sa ii spui ceva unei persoane. Ea include si orice are valoare de trofeu. Intarirea materiala are trebui sa serveasca drept sustinere pentru cea sociala si nu ca substitut al acesteia.

Astfel, intarirea materiala trebuie insotita de intarire sociala.

Sursele de intarire pozitiva sunt: intarirea centrata pe munca si intarirea centrata pe colegi.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate