Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Intervenție dramatică la Mina Lupeni. Trei mineri sunt prinși sub pământ. Vocile lor ar fi fost auzite de salvatori

in Stiri online

Trei mineri au fost surprinși de o surpare, care a avut loc în subteranul minei Lupeni din județul Hunedoara. Accidentul a avut loc, joi după-amiază.

Cei trei mineri prinși în Mina Lupeni ar putea fi în viață pentru că se aud voci de sub malul prăbușit de pământ. Asta a declarat prefectul județului Hunedoara, Fabius Szekely, care susține că salvatorii mineri acționează pentru a scoate cele trei victime din mină.

„Noi suntem pregătiţi afară, avem şi două elicoptere, salvatorii se apropie de zona respectivă, se aud voci din interior, sperăm din tot sufletul ca cei trei să fie în viaţă”, a declarat joi, pentru Mediafax.ro, Fabius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara.

Fabius Szekely a precizat că surparea de la mina Lupeni s-a produs pe o lungime de 10 metri. În momentul de față nu se știe exact dacă cei trei mineri au fost prinși sub pământ sau dacă au rămas blocați în galerie, înainte de malul surpat, arată sursa citată.

Prefectul județului Hunedoara a fost anunțat de Inspectoratului Teritorial de Muncă. Inspectorii vor face o anchetă cu privire la condițiile în care lucrează ortacii în Mina Lupeni.

„E o surpare de pământ pe o lungime de 10 metri, sunt trei oameni afectaţi, nu ştim dacă sunt prinşi sub pământ sau au rămas în partea dinaintea surpării. Va sosi un elicopter SMURD, sunt două ambulanţe, dintre care una pentru victime multiple. Am convocat grupul de suport tehnic format din reprezentanţi ISU, ITM, toate instituţiile care au relevanţă pe acest subiect”, a declarat, pentru sursa citată, Fabius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a precizat operațiunea de salvare a celor trei mineri prinși în subteran este în desfășurare.

„În acest moment, sunt șapte salvatori care intervin. Am trimis echipe pentru acordarea de prim ajutor. Este aterizat elicopterul SMURD de la Arad. Este trimis al doilea elicopter de la București, pentru transportul mai multor victime”, a declarat Raed Arafat.

Totodată, secretarul de stat a precizat, pentru Mediafax.ro, că salvatorii fac eforturi să ajungă la victime și s-ar auzi vocile persoanelor surprinse de malul de pământ.

La solicitarea premierului, ministrul Energiei, Toma Petcu, a plecat spre zona în care s-a produs accidentul, au precizat surse guvernamentale.

Trei mineri au fost prinși în subteran, după ce tavanul unei galerii a cedat. Echipe de salvatori și conducerea exploatării au intrat în mină, a precizat președintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpan, pentru digi24.ro.

Surparea a avut loc la o adâncime de aproape 500 de metri, iar în zonă erau aproape 12 persoane.

Starea echipamentului este extrem de gravă, lucrăm cu instalații și utilaje vechi”, a spus Darius Câmpan.

Liderul sindical a precizat că în Mina Lupeni se produc deseori surpări în abataje, însă acestea sunt de mici dimensiuni și sunt controlate. De aceasta aceasta, surparea a fost una de amploare.

Aproape 200 de mineri coboară în subteran în fiecare schimb în Mina Lupeni.

Istoria Minei Lupeni este marcată de numeroase tragedii. Nu mai puțin de 33 de oameni au murit în subteran pe 3 mai 1944. Un artificier a făcut găuri în 36 de stâlpi pe care i-a încărcat cu explozibil. Cu ocazia aprinderii, gazul metan, care se afla probabil într-o pungă, a provocat explozia în urma căreia cei 33 de ortaci au murit.

Accidentul, în care și-au pierdut viața cele mai multe victime în Lupeni, a avut loc pe 27 aprilie 1922, în Mina Aurelia. 82 de mineri au murit din cauza unei explozii provocate în mina de cărbune. Alți 14 oameni dintre cei aproape 100, care intraseră în șut, au fost răniți. Nenorocirea s-a produs din cauza unei acumulări de gaz metan în subteran, deoarece galeriile nu erau ventilate corespunzător.

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Viorel Stancu, a declarat, pentru Libertatea, că „în jurul orei 15:55, la Mina Lupeni a avut loc o surpare pe un abataj cu subminare, la panoul 7C, fiind surprinși trei mineri care lucrau în subteran”

„În zona respectivă erau plasați acolo 11 mineri, trei dintre aceștia fiind suprinși de surpare. Colegii celor trei se îndreaptă spre locul incidentului pentru a-i scoate pe minerii suprinși de surpare. La fața locului au fost trimise și echipe de salvatori”, a precizat directorul CEH, Viorel Stancu.

Sursa citată a precizat că la momentul actual este prioritară salvarea celor trei mineri.

sursă foto: gddhd.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate