Intoxicaţia cu polen

in Agronomie
Această intoxicaţie este cauzată de polenul toxic recoltat de albine de la diferite planteotrăvitoare situate în raza de zbor a albinelor.Printre plantele polinifere care intră în această categorie amintim: omagul, ceapa,nemţişorul, tutunul, măselariţa, laptele cucului, teiul argintiu şi multe altele. Intoxicaţiile albinelor în anumiţi ani se produc din cauza alcaloizilor, glucozizilor şi uleiurilor etericevolatile, pe care aceste plante le conţin. Uneori, sub influenţa unor factori de mediu şiunele plante polinifere cunoscute ca nevătămătoare pot produce polen toxic pentru albine.
Boala apare în diferite perioade ale sezonului activ şi afectează în special albinele tinere şipuietul neavând un caracter contagios. în mod obişnuit, boala este de scurtă durată, dar untimp nefavorabil şi lipsa unui cules de polen neotrăvitor, prelungeşte şi agravează boala,producând moartea prin intoxicare a unui număr mare de albine.Simptome pe care le prezintă albinele bolnave sunt în funcţie de conţinutul în substanţe toxice alepolenului consumat.Intoxicaţia cu polen se poate recunoaşte prin prezenţa pe scândura de zbor, în faţa urdinişului şi pe fundul stupului, a unui număr mare de albine moarte. Albinele au abdomenul mărit şi la o uşoară atingere a lui cu mâna, elimină excremente de consistenţă păstoasă, de culoare galbenă-verzuie. Aceleaşi materii fecale se găsesc din abundenţă şi pe capacele stupilor.Uneori albinele prezintă şi paralizii ale membrelor posterioare şi ale aripilor.
Tratamentul  este nespecific şi constă în administrarea siropului de zahăr (1:2), călduţ (37°C), în doză de500 ml pentru o familie, din 2 în 2 zile, până la dispariţia simptomelor clinice.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.