Intoxicatii alimentare

in Agronomie

Manifestare : diaree sau fecale consistente de culoare galben-verzuie ; albinele au stãri spasmotice – nu pot zbura , se târãsc si fac salturi în fata stupului – si au abdomenele mãrite ; mortalitate masivã .

Cauze : nectarul sau polenul plantelor permanent toxice [a)omagul , omeagul , iarba rea , mãrul lupului (cucurbetica) ; b) stirigoaia ; c) mãtrãguna , cireasa lupului , floarea codrului ; d) piciorul cocosului , floarea de leac , pãstita , floarea pastilor ] si plantelor ocazional toxice [ mãselãrita , tutunul , ricinul , laptelecucului , digitala , nemtisorul de câmp , floarea brosteascã , salcia , ceapa , stejarul , castanul , pãpãdia , teiul … ] ; sarea de bucãtãrie (2 – 5 ‰ scurteazã viata albinelor iar 50 g / l provoacãmoartea albinelor ) ; ierbicide , fungicide , acaricide sau insecticide ; substante medicamentoase ( si deparazitare ) [ antibiotice , sulfamide , tutun , azotat de amoniu … ] supradozate ; produsii poluãrii industriale (arsenic , fluor …) si rutiere ( tetraetil de plumb ) .

 

 

Recuperare : zilnic timp de 5 – 6 zile se dã familiei 300 – 400ml sirop cald ( maxim +42°C ) de zahãr sau de miere ( cuextract de plante medicinale ) ; în cazul tratamentelor fito-sanitare albinele se izoleazã 72 ore în stup cu ajutorul unui ” triunghi de aerisire ” ( plasã de sârmã cu orificii Ø 2 mm ) introdus pe urdinis are o deschidere de 5 mm în vârful lui care se afla la 5 mm de peretele posterior al stupului .

Intoxicatiile alimentare favorizeazã aparitia bolilorinfectioase ( nosemoza ) .

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play