Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

INVATATURA ISLAMICA DESPRE JIHAD SAU DESPRE LUPTA PENTRU CAUZA LUI ALLAH

in Curiozitati

Violenta in Coran
Prof. Dr. Samuele Bacchiocchi

INVATATURA ISLAMICA DESPRE JIHAD SAU DESPRE LUPTA PENTRU CAUZA LUI ALLAH

Unii invatati considera inutila incercarea de a defini invataturile Coranului si ale lui Mohamed ( Hadith ), cu privire la folosirea razboiului pentru inaintarea cauzei lui Allah. Iata motivul oferit de catre invatati musulmani ca Fareed Zakaria in articolul citat mai devreme: “ Coranul este o carte vasta, plina de poezie si contradictii ( asemanatoare cu Biblia ). In el puteti gasi condamnari ale razboiului si incitari la lupta, minunate expresii de toleranta si imagini aspre impotriva necredinciosilor.”

Este cu adevarat Coranul o carte contradictorie care cu o mana condamna razboiul, iar cu cealalta il comanda? Raspunsul este “Nu !”. Vom arata mai departe ca aceste contradictii din Coran sunt rezolvate prin recunoasterea invataturilor progresive ale lui Mohamed, care trec de la pace la razboi in timpul vietii si experientei sale.

La inceputul misiunii sale, Mohamed le-a cerut urmasilor sa intampine opozitia cu rabdare si persuasiune. Invatatii se refera la aceste texte ca fiind “ versete ale iertarii si indurarii “. De exemplu, Coranul spune: “ Invita-i pe toti pe calea Domnului cu intelepciune si prin indemnare minunata; cearta-te cu ei in modul cel mai bun si mai frumos; pentru ca Domnul stie cel mai bine cine s-a abatut de la caile Lui si cine va primi calauzire ( 16: 126 ).” “ Niciodata binele si raul nu vor fi deopotriva. Indepartati raul cu ce este bine ( 41;34).”

Totusi, dupa ce si-a consolidat puterea, Mohamed a ordonat in mod clar folosirea luptei ofensive impotriva necredinciosilor. Invatatii se refera la aceste texte ca fiind “ versete ale sabiei ”. Iata aici doua exemple: “ Razboiul va este oranduit si voua nu va place. Dar poate ca urati tocmai ceva bun pentru voi si iubiti ceva ce este rau pentru voi. Dar Dumnezeu stie si nu voi. “ ( 2:212, 213 ) . “Dar, cand lunile sfinte au trecut, atunci luptati si omorati paganii oriunde-i veti intalni, apucati-i, impresurati-i si panditi-i in toate modurile; daca se pocaiesc, se vor ruga in mod regulat si vor face acte de caritate regulate, atunci deschideti drumul pentru ei; caci Dumnezeu este iertator si milostiv” ( 9:5 ).

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate