La Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, zilnic ajung peste 10 persoane mușcate de căpușe, iar până acum, din fericire, niciun pacient nu a fost depistat cu boala Lyme, provocată de aceste insecte. ”Zilnic ne confruntăm cu un număr mare de oameni care vin la noi cu aceste afecțiuni. Este o isterie generală”, a declarat Stela Halichidis, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, citată de reporterntv.ro.
Între timp, autoritățile constănțene spun că de vină pentru invazia de căpușe sunt ploile din ultima vreme și de asemeni, efectele dezinsecției din aprilie au fost diminuate. Responsabila din cadrul Primăriei Constanța pe această problemă, Luiza Pară, a declarat că în curând va fi reluată stropirea spațiilor verzi cu substanțe împotriva căpușelor.
Medicii recomandă ca orice persoană care iese în spații cu multă iarbă să poarte șosete și pantaloni lungi pentru a evita contactul cu insectele, iar în cazul unui incident să nu se încerce îndepărtarea insectei din piele fără asistență medicală, deoarece căpușele, în special, se pot rupe, iar partea din insectă rămasă în piele poate provoca infecții. Cea mai gravă boală este Lyme, care netratată poate duce la infecții ale inimii, articulațiilor și sistemului nervos, sau chiar la deces.