Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu, acuzaţi oficial de infracţiuni contra umanităţii

in Stiri online

Fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul şef al SRI Virgil Măgureanu sunt acuzaţi oficial de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei din 1990. Ei s-au prezentat miercuri la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoştinţă măsura. Procurorii vor cere aviz de la Administraţia prezidenţială pentru anchetarea lui Victor Atanasie Stănculescu. Joi va fi audiat fostul lider al minerilor, Miron Cozma şi foşti generali.

Update Potrivit unor surse judiciare, procurorii urmează să ceară aviz de la Administraţia Prezidenţială pentru începerea urmării penale în cazul lui Athanasie Stănculescu. Acesta a avut calitatea de ministru în 1990-1991,scrie adevarul.ro.

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu a declarat, miercuri, că procurorii nu i-au adus la cunoştinţă că este cercetat pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei, ci doar că s-a redeschis urmărirea penală în cauză, reafirmând că în 13 iunie 1990 el era plecat din ţară.

„Mi s-a adus la cunoştinţă că s-a deschis din nou urmărirea penală. Nu mi s-a adus la cunoştinţă că sunt cercetat pentru infracţiuni contra umanităţii, ci doar că s-a redeschis dosarul”, a spus Victor Athanasie Stănculescu, la plecarea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Stănculescu a spus că atunci a comunicat că în programul lui de ministru al Apărării, în 13 iunie 1990 va fi la Berlin.

„Trăim în România. Se poate orice“

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu a fost întrebat de jurnalişti dacă ştie cine a chemat minerii, cine a tras în protestatari şi ce implicare a avut în 13-15 iunie 1990, la toate întrebările el spunând: „Nu cunosc. Nu am intervenit în niciun fel”.

Întrebat dacă, din punctul său de vedere, se poate face dreptate după 25 de ani, Victor Athanasie Stănculescu a răspuns: „Trăim în România. Se poate orice”.

Avocatul lui Stănculescu a spus că pe numele clientului său nu s-a început urmărirea penală, ci doar i s-a comunicat că ancheta a fost redeschisă. „Procurorii ne-au spus şi au semnat un proces-verbal, că în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale”. Acesta a adăugat că în ziua de 13 iunie 1990, „când au fost morţii”, Victor Athanasie Stănculescu nu era în ţară. Avocatul a explicat că dacă Victor Athanasie Stănculescu a dat ordine prin telefon, este nevoie ca procurorii să dovedească acest lucru. „Nu avea cum să dea ordin din consfătuirea miniştrilor Apărării”, a adăugat avocatul.

Ce a declarat la intrare

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu a ajuns şi el, miercuri după-amiază, la Parchetul instanţei supreme, el declarând, la intrare, că a fost citat în calitate de supect în dosarul Mineriadei şi că urmează să afle ce anume vor să îi aducă la cunoştinţă procurorii. El a îndeplinit funcţia de ministru al Apărării în perioada 1990-1991.

„Am venit să văd de ce am fost chemat, în calitate de suspect. Sunt curios pentru ce fapte m-au chemat aici”, a declarat Victor Athanasie Stănculescu, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Întrebat dacă a avut vreo implicare în cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, Victor Athanasie Stănculescu a spus că în acea perioadă el se afla în Germania. Tribunalul Ilfov a admis, la 21 mai 2014, cererea de liberare condiţionată a lui Victor Atanasie Stănculescu, în vârstă de 86 de ani, după ce acesta a executat cinci ani din pedeapsa de 15 ani de închisoare primită în dosarul Revoluţiei de la Timişoara.

Miron Cozma: M-au citat mâine

Miron Cozma a declarat astăzi că a fost citat, telefonic, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi că joi se va prezenta pentru a primi citaţia oficială şi să afle în ce calitate este citat.

El a mai spus că, cel mai probabil, va fi citat în calitate de suspect. „Eu ieri (marţi – n.r.) am fost citat telefonic de către Procuratura Generală şi mâine (n.r. – joi) am să merg acolo şi voi lua citaţia oficială pentru că nu pot să cred tot ceea ce mi se spune pe telefon.

Voi fi prezent mâine (joi – n.r.) la Parchetul General pentru a lua citaţia în calitatea pe care mi-o conferă, cel puţin din câte mi s-a spus, e o calitate de suspect şi mi se pare normal ca nici măcar Miron Cozma să nu fie crezut până la urmă, că ăsta e rolul anchetei, ca toată lumea să îşi probeze nevinovăţia şi bineînţeles să răspundă de faptele lor în instanţă”, a conchis Cozma. Potrivit unor surse judiciare, joi ar putea fi citaţi şi alţi doi foşti generali. Continuarea pe adevarul.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate