Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Istoria României, falsificată pentru elevii secui! Tricolorul, înlocuit cu steagul secuiesc si manuale aprobate de Ministerul Educaţiei şi tipărite din bani publici.

in Articole/Istorie

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo) protestează oficial faţă de situaţia aberantă, ce dăinuie de 11 ani, şi cere autorităţilor măsuri urgente pentru retragerea manualelor pline de dezinformări. „Aşa ajung maghiarii românofobi. Şcoala nu le-a adus la cunoştinţă în ce ţară trăiesc. Şi asta pe banii statului român, după manuale şi programe plătite de noi toţi”.

Problemele cu manualele şcolare par fără de sfârşit în România. Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo) a transmis recent Ministerului Educaţiei un amplu memoriu prin care atrage atenţia că manualele de istorie pentru clasa a IV-a, aprobate prin ordinul ministrului nr. 5.472 din 12 octombrie 2016, conţin erori grosolane, care pur şi simplu falsifică istoria.

Viorel Dolha, preşedintele AGIRo, consideră că nici măcar nu poate fi vorba de naţionalism în această chestiune, ci de însăşi încălcarea reglementărilor europene în domeniu. „Este încălcată Recomandarea nr. 15/2001 a Consiliului Europei cu privire la studiul istoriei în secolul XXI. Aceste manuale la care facem referire manipulează pur şi simplu, prin hărţi şi imagini halucinante”, declară Dolha.

Mai exact, în amintita recomandare CE, la capitolul „Folosirea greşită a istoriei”, art. 2,  se menţionează că „Istoria aşa cum este predată în şcoli nu poate în nici un fel, cu orice intenţie, să fie compatibilă cu valorile fundamentale şi cu statutele Consiliului Europei, în cazul în care permite sau promovează manipularea istoriei prin falsificarea sau crearea de dovezi false, statistici, imagini falsificate”. De asemenea, la art. 4, documentul critică „programele analitice care manipulează istoria, indiferent dacă acestea rezultă din negarea faptelor istorice, falsificări, omisiuni sau ignoranţă”.

Drapelul României, înlocuit cu cel secuiesc

Unul dintre manualele contestate de AGIRo este cel de Istorie de clasa a IV-a, scos în limba maghiară, începând cu anul 2006, de editura T3 Kiado (autor fiind Szigmond Zoltan-Karoly). Manualul are girul Ministerului Educaţiei, fiind de 11 ani o prezenţă permanentă în catalogul manualelor şcolare valabile.

Una dintre multele erori flagrante este întâlnită la pagina 74 a manualului, acolo unde o harta întinsă pe o pagină prezintă steagurile ţărilor europene, iar în dreptul României tronează mare steagul secuiesc în locul tricolorului.

„În cuprinsul acestui manual sunt multe hărţi. Am numărat 22, dar niciuna a României sau al vreunui stat medieval românesc,asta nu mai este firesc. Conturul României apare doar pe harta Europei, dar nici nu scrie că este România. Despre Tratatul de la Trianon se spune, pe banii statului român, că este Dictatul de la Trianon”, declară Viorel Dolha, preşedintele AGIRo.

Organizaţia critică şi faptul că inspectorii Doru Dumitrescu şi Gabriela Droc, ambii din Ministerul Educaţiei, ar fi avizat programa şi manualul, deşi în Legea Educaţiei, la articolul 46, alineatul 8 se prevede explicit că el trebuie să fie „cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română”.  Cei doi inspectori menţionaţi au argumentat însă, în replică, faptul că sunt acuzaţi în mod nejustificat de către AGIRo deoarece, potrivit fişelor posturilor, ei nu aveau obligaţia de a aviza manualele şcolare, ci o comisie special constituită la nivelul Ministerului.

„Nici vorbă să fie identic cu vreun manual pentru clasele cu predare în limba română. Spre exemplu, Carol I apare ca I Karoly. Această prevedere trebuia să o cunoască cei care l-au evaluat an de an şi l-au trecut în catalogul manualelor”, spune Viorel Dolha. Acesta mai crede că elevii care au studiat în ultimii 11 ani după acest manual sunt crunt discriminaţi, deoarece „vor avea probleme de integrare în societatea românească şi pot ajunge adulţii românofobi. Şcoala nu le-a adus la cunoştinţă în ce ţară trăiesc. Şi asta pe banii statului român, după manuale şi programe plătite de noi toţi”.

Manualul care aduce ruşii la Prut

Nu doar manualele din secuime au probleme, ci şi unele dintre cele distribuite elevilor români de clasa a IV-a. Un exemplu este cel scos de Editura Corint, aprobat prin ordinul ministrului nr. 5472 din 12.10.2016. La pagina 27 a amintitului volum, la subcapitolul „Popoare de azi”, o hartă frumos colorată indică faptul că în stânga Prutului şi în partea de nord ar trăi, pur şi simplu, poporul rus, moldovenii şi ucrainenii fiind scoşi complet din ecuaţie.

„Într-un singur manual dintre cele opt consultate de noi scrie, probabil din greşeală că  la ,,27 martie 1918 a avut loc Unirea Basarabiei cu România”. În niciun manual dintre cele pe care le-am consultat nu scrie de ce i s-a întâmplat Moldovei în 1812. Istoria este ciuntită fără milă”, spune Viorel Dolha.

Ruşii au invadat Ucraina şi Moldova potrivit manualului de la Corint FOTO

Viorel Dolha AGIRo mai specifică şi faptul că, de fiecare dată când a fost consultată a atras atenţia asupra erorilor din manuale, însă că niciodată nu s-a ţinut cont de obiecţiile făcute. În finalul memoriul adresat Ministerului Educaţiei organizaţia profesională a învăţătorilor români avertizează că, în cazul în care istoria nu va fi repusă în drepturi, se pregăteşte de declanşarea de proteste publice şi de pichetarea sediilor unor instituţii fundamentale ale statului. Citeste mai mult: adev.ro/oj5n0u

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate