Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

IZVORUL TĂMĂDUIRII.Tradiții și obiceiuri

in Articole/Religie/Spiritualitate/Stiri online

În ziua de vineri din Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, praznic ce datează din a doua jumătate a primului mileniu creștin.
Această mare sărbătoare creștină are o istorie de peste 1.500 de ani și își are originea în vremea împăratului bizantin Leon cel Mare.
Legenda spune că pe când Leon nu era încă încoronat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului și a întâlnit un bătrân orb. Cei doi, afundați în discuțiile lor teologice despre marele praznic al Învierii Domnului, s-au rătăcit în acele sălbatice împrejurimi împădurite. Bătrânul a cerut apă de băut, Leon a căutat în apropiere un izvor și negăsind, s-a întristat foarte tare.
Atunci s-a auzit un glas de sus care i-a spus:”Nu este nevoie să te ostenești Leon, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone împărate, mai adânc în pădurea acesta! Și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi udă cu ea ochii cei nevăzători și se va cunoaște de îndată cine sunt Eu”.

Tânărul ascultă glasul ceresc , face întocmai și descoperă într-o poiană un izvor din care îi va da orbului să bea. Îi va spăla fața cu această apă, iar orbul va începe să vadă.
Leon, copleșit de minunea căreia i-a fost martor, a căzut în genunchi și a spus:”Am văzut lumina cea adevărată, pe Maica Preacurată… Aici este Izvorul Tămăduirii… fântâna dătătoare de sănătate”.
Prima grijă a lui Leon când a ajuns împărat a fost să ridice o biserică în cinstea Maicii Domnului, lângă izvorul dătător de tămăduiri, cu apă miraculoasă.
Legenda spune că puțin mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Drept mulțumire a construit o biserică și mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în anul 1453.
În amintirea izvorului miraculos de la Constantinopol, izvor ce dăinuiește și azi și mai săvârșește încă minuni, Vinerea Izvorului Tămăduirii a devenit o sărbătoare a Maicii Domnului.
Tradiții și obiceiuri
Este o tradiție ca în această zi la biserici să se oficieze slujba de sfințire a apei sau Agheasma Mică, care este băută dimineață, pentru întărire sufletească și trupească.
În unele zone ale țării se marge la mormintele celor dragi, acestea se îngrijesc și se dă de pomană pentru sufletele celor plecați.
În unele zone preoții botează casele credincioșilor cu apă sfințită.
Gospodinele respectă această zi și nu spală, nu calcă rufe și nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte, pentru că acesta nu o să fie terminat niciodată.
Gospodarii aruncă cu apă sfințită peste vite pentru ca acestea să fie sănătoase și stropesc grădinile și livezile cu apă sfințită pentru a le proteja de grindină.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate