Jocurile de masă, din antichitate și până în prezent

in Articole

Este deja foarte bine cunoscut faptul că jocurile sunt la fel de vechi ca şi specia umană. Datorită faptului că instinctul de competitivitate este adânc înrădăcinat în natura umană, acest tip de activitate a fost dintotdeauna văzut într-o lumină pozitivă. Fie că este vorba despre sporturi sau despre jocuri de masă complexe, ideea de competitivitate este regăsită în toate, alături de aspecte precum respectarea unor reguli stabilite la început, urmărirea unui scop final, nesiguranţă în ceea ce priveşte rezultatul iar unele dintre ele pot prezenta şi elemente fictive.

Unul dintre cele mai populare jocuri de masă din întreaga lume este desigur şahul. Acest joc strategic are o istorie incertă în ceea ce priveşte originea sa, unii speculând că ar fi originar din India, înainte de secolul şapte. Cu toate că acesta a ajuns în Europa în perioada secolului nouă, regulile au fost standardizate abia în secolul cincisprezece. De-a lungul timpului au existat mai multe variante ale acestui joc, în special în cultura asiatică. Aceste variante sunt reprezentate de către Xiangqi (şahul Chinezesc), Janggi (şahul Coreean) şi Shogi (şahul Japonez) şi cu toate că au elemente diferite faţă de şahul din zilele noastre, au contribuit la evoluţia şi îmbunătăţirea jocului. Oricât de diferite ar fi variantele şahului, toate au la bază ideea unui război între două armate iar scopul final este de a captura regele jucătorului advers.

Alt joc de strategie ce se află în topurile preferinţelor românilor este jocul de table. Deseori regăsit în aceeaşi cutie de lemn lăcuită care se foloseşte şi pentru şah, acesta implică de asemenea o bătălie între doi adversari, însă de data aceasta piesele sunt reprezentate de către rondele pline denumite puluri. Marea diferenţă dintre cele două jocuri este faptul că mutările în cadrul jocului de table sunt dictate de către aruncarea unor zaruri. Cel mai îndepărtat strămoş al jocului de table a fost stabilit ca fiind Senet, un joc popular din Egiptul Antic ce are o vechime de peste 5000 de ani. Un alt precursor al jocului de table este Jocul Regal al lui Ur, descoperit în Mesopotamia. Tablele au avut parte de popularitate şi în Roma Antică, unde jocul a fost iniţial cunoscut sub numele de Ludus duodecim scriptorum (Jocul celor doisprezece linii) şi ulterior a fost redenumit Tabula, cuvânt ce înseamnă chiar „tablă”. În Europa, acesta şi-a făcut simţită prezenţa abia în secolul unsprezece, iar în scurt timp a captat atenţia chiar şi marilor jucători de şah.

Jocul „Nu te supăra frate” deţine de asemenea un loc important în lista celor mai populare jocuri de masă, având variante şi denumiri diferite în funcţie de ţara în care se joacă. Originea acestuia este legată de jocul ce a fost descris ca fiind „jocul naţional al Indiei” din perioada medievală, denumit Pachisi. Asemănător jocului de table, mutările fiecărui jucător sunt influenţate de valoarea rezultată prin aruncarea unor zaruri, iar scopul este de a ajunge la finalul traseului înaintea adversarilor. Iniţial, în loc de zaruri, jucătorii trebuiau să arunce şase scoici iar în funcţie de felul în care cădeau se calculau punctele, până la un maxim de 25. Însă, din dorinţa de a fi mai accesibil, acesta a fost simplificat şi modificat, în final având un joc relativ simplu pe care orice începător să îl poată înţelege din start.

Unele dintre aceste jocuri probabil nu ar exista în zilele noastre dacă nu ar fi fost inventat acel obiect cu şase feţe pe care îl numim zar. Cele mai vechi zaruri au fost datate ca fiind din anii 1300 î.Hr. şi erau fabricate din oasele gleznei de la diferite animale, fapt ce a servit drept inspiraţie pentru expresia Rolling the Bones (A arunca oasele). Cu toate că şi acestea prezintă numeroase variante, forme şi culori, toate zarurile au rolul de a aduce în joc un element neprevăzut ce poate schimba clasamentul în orice moment. Cu sau fără elemente neaşteptate prezente în jocuri, ideea de bază rămâne aceeaşi iar distracţia şi amuzamentul vor fi tot timpul prioritare.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.