Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Kaufland a inteles direcţia spre care se îndreaptă piaţa din România ”Avem peste 50% din produsele oferite în magazine din România”

in Stiri online

Retailerii dau semne că au înţeles direcţia spre care se îndreaptă piaţa din România: consumatorii caută şi doresc să cumpere tot mai mult produse fabricate pe plan local, de către producători care asigură locuri de muncă şi plătesc taxe ce ajută comunităţile locale să se susţină. Iar noua faţă a retailului începe să se vadă cel mai bine la Kaufland, prima reţea care, de altfel, a şi făcut un program cu o asociaţie de producători pentru a vinde fructe şi legume româneşti în cadrul programului ”Țara mea”.

Ionuţ Parfente, directorul Departamentului Achiziţii Legume şi Fructe din cadrul Kaufland România, a vorbit în cadrul Conferinţei MediafaxTalks ”Fermierii României” despre prezenţa produsului românesc în lanţul de retail, dar şi cum îşi construieşte acest retailer strategia de sprijinire a producătorilor români, scrie agrointel.ro.

La Kaufland se comercializează peste 50% marfă românească

Potrivit reprezentantului lanţului de retail, susţinerea producătorilor români reprezintă un pilon important al strategiei de business Kaufland România. Astfel,  toate sortimentele de pâine sunt produse în România, în timp ce ouăle de la găini autohtone au o prezenţă la raft de 90%, iar mierea românească se găseşte în procent de 60%.

Avem peste 50% din produsele oferite în magazine cu ţara de origine România. Încă de la început, din 2005, am ales să susţinem producţia autohtonă, această susţinere fiind şi prima noastră opţiune în politica de achiziţii. Ne preocupăm şi de semnalizarea corespunzătoare a produselor româneşti la raft. La nivel de achiziţie putem spune ca 100% din sistemul de panificaţie este din produse provenite din România, avem 13 magazine şi cu aproximaţie 150 de furnizori de panificaţie ne livrează zilnic pâine proaspătă. La ouă, 90% din articolele de la raft sunt cumpărate din România, iar la miere 60%. În ultimii trei ani am încercat să mărim numărul de produse lactate cu articole provenite din România. Numărul acestor articole a crescut anual cu 15%, care acum este mai mare de jumătate din întreg sortimentul de lactate”, a declarat Ionuţ Parfente, directorul Departamentului de Achiziţii Legume şi Fructe Kaufland, prezent în cadrul Conferinţei MediafaxTalks ”Fermierii României”, un eveniment organizat de Mediafax.ro în parteneriat cu Agrointeligenţa.

Chiriţoiu despre Legea privind comercializarea produselor alimentare: Nu cred că trebuie să capitulăm

Legea potrivit căreia magazinele mari sunt obligate să expună la raft 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt nu trebuie abandonată, chiar dacă Comisia Europeană (CE) a declanşat procedura de infringement asupra României din această cauză, iar statul român are argumente să o susţină, a declarat marţi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Nu cred că trebuie să capitulăm fiindcă am primit avertisment de la Comisia Europeană în ceea ce priveşte legea referitoare la faptul că 51% din produsele din magazinele marilor lanţuri comerciale trebuie să provină de la producătorii locali. Nu trebuie să renunţăm la toată legea şi să dăm înapoi cu totul. Ne-am aşteptat ca legea să aibă dificultăţi în implementare şi am crezut că este necesară o corecţie a ei. De asemenea, este important cum arată normele de aplicare. Deci trebuie să vedem ce putem face să funcţioneze cât mai bine şi să apară normele de aplicare”, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei, la conferinţa PRIA Competition.

Potrivit acestuia, statul român are argumente să susţină această prevedere, iar dialogul cu Comisia Europeană va fi legat de procentul de 51% din produse pe lanţul scurt.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, la jumătatea lunii februarie, că va susţine Legea privind comercializarea produselor agricole „până în pragul interesului fermierului român”, confirmând că în cel mult două luni se vor modifica toate articolele din lege care ridică probleme Comisiei Europene.

CE a lansat proceduri de infringement împotriva României şi Ungariei în privinţa comerţului cu amănuntul al produselor agricole şi alimentare.

Potrivit forului european, în România, se solicită marilor retaileri să achiziţioneze cel puţin 51% din produsele agricole şi alimentare de la producătorii locali, ceea ce provoacă temeri privind respectarea principiului liberei circulaţii a bunurilor. Aceeaşi lege cere retailerilor să promoveze produsele de origine românească, restricţionând deciziile lor comerciale referitoare la ce produse să fie plasate în ofertă, ceea ce contrazice libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene).

Conform reglementărilor UE, restricţionarea acestor libertăţi este permisă numai când există o necesitate justificată de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sănătatea publică. Nici Ungaria şi nici România nu au furnizat dovezi că măsurile adoptate pe plan naţional sunt justificate şi proporţionate. Autorităţile ungare şi române au două luni la dispoziţie pentru a răspunde argumentelor prezentate de CE.

Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia magazinele mari sunt obligate să expună la raft 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, a fost aprobată la începutul lunii iunie a anului trecut de Camera Deputaţilor, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Normele de aplicare trebuiau emise în termen de 6 luni de la intrarea legii în vigoare, respectiv până la 15 ianuarie 2017, ceea ce nu s-a întâmplat nici până în prezent.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate