Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Leacuri din gradina noastra pentru tratarea negilor si bolilor de ochi

in Sanatate

Rostopasca, Chelidonium majus, este una din primele plante medicinale folosite inca din vechime, recomandata pentru inlaturarea negilor si pentru bolile de ochi. Frunzele verzi ale acestei plante au forma asemanatoare stejarului, iar florile sunt galbene. Planta atinge inaltimea de 30-70 cm. Infloreste din luna aprilie pana in luna octombrie, ramanand chiar sub zapada in iernile mai blande. Se foloseste planta intreaga si radacina. Rostopasca se culege in lunile mai-iunie, iar radacina in martie, inainte de a inflori, precum si in septembrie-octombrie.

Rostopasca are proprietatea de a calma durerile de ficat, avand efect antispastic, asemanatoare pavarinei. Ea contribuie si la cresterea secretiei biiare, linisteste durerile de ficat. Sucul de culoare portocalie, contine multi alca5loizi cu proprietati asemanatoare cofeinei, morfinei si cocainei. Planta trebuie folosita cu prudenta, fiind toxica in cantitati mari. Sucul de rostopasca se foloseste pentru cicatrizarea unor boli de piele, mai ales in cazurile de tuberculoza pielii. Pus pe bataturi si negi, acestea se usuca si dispar. Acesta este motivul pentru care plantei i se mai spune “iarba de negi”.

Se cunoaste efectul binefacator pe care il au cantitatile mici din sucul de rostopasca asupra ochilor. De fapt oamenii au putut observa cum vulturii si ulii care traiesc din vanatul la sol, atunci cand isi pierd vederea, coboara pe pamant, cauta rostopasca, zgarie tulpinile cu ciocul si isi apropie ochii de sucul portocaliu de rostopasca. Astfel, le revine vederea. Atunci cand observam ca vederea ne slabeste este bine sa culegem frunzele de rostopasca din partea superioara a plantei, le spalam si zdrobim coditele de la frunze intre degete si aplicam zeama catre coada ochilor. Atentie! se folosesc numai frunzele mai mici, deoarece sucul bogat din tulpina este prea concentrat. Acest mod de a folosi rostopasca se recomanda pentru tratamentul cataractei si al vederii slabe.

Pentru calmarea durerilor de ficat se recomanda un amestec de ceai preparat din 20 de grame de rostopasca, 20 grame de menta, 20 grame de roinita si 20 grame de turtita mare. Din acest amestec se pune o lingura la o jumatate de litru de apa clocotita, se lasa timp de un minut, apoi se beau cate doua inghitituri inainte de fiecare masa. Ceaiul de rostopasca ajuta atat in afectiunile de ficat si vezicula biliara, cat si in afectiunile renale si cazurile de hemoroizi.

Seva de rostopasca aplicata extern poate conduce la vindecare in cazurile de cancer al pielii, abcese pe pleoape etc. Si intariturile pielii cotului, care de obicei sunt nu numai deranjante, dar si dureroase, pot fi tratate aplicand zilnic pe zona afectata suc proaspat de rostopasca. Vinul cu rostopasca este foarte eficace in tratarea icterului. Pentru prepararea lui se ia un litru de vin alb in care se pun 50 de grame de rostopasca, atat flori, cat si frunze si radacini, se lasa sa macereze timp de trei-patru ore, dupa care se poate incepe tratamentul luand o lingura de vin cu rostopasca din ora in ora. Avand proprietatea de a curata sangele si ficatul si o influenta pozitiva asupra metabolismului, tratamentul cu rostopasca nu poate avea decat rezultate din cele mai bune. Rostopasca este utila si in cazurile de hidropizie, constipatie, guta si reumatism. Spasmele tratului intestinal cedeaza rapid la ceaiul de rostopasca, acesta avand efectul asemanator papaverinei. Atentie insa! Depasirea cantitatii de o cana cu ceai de rostopasca e zi poate provoca greturi, varsaturi si diaree. Exista si pericolul de paralizie  a centrilor respiratorii, insa consumul cu masura nu a dat niciodata asemenea “neplaceri”.

Mod de folosire:

Ceai (infuzie) – o lingurita rasa de rostopasca (frunze si flori) se opareste cu o cana cu apa clocotita, se lasa ½ minut, apoi se strecoara. Se iau cate o lingura de ceai inainte de fiecare masa.

Ceai (decoct)  pentru calmarea durerilor de ficat – 20 g de rostopasca, 20 g de menta, 20 g de roinita si 20 g de turtita mare. Se foloseste o lingurita din acest amestec la o cana apa clocotita, se lasa un minut si se beau 2-3 inghitituri inainte de fiecare masa.

Suc proaspat – frunzele si tulpinile proaspete se spala, se zdrobesc cu un facalet pe o planseta de bucatarie sau se foloseste un storcator electric. Sucul se foloseste extern in bolile de piele.

Vin cu rostopasca – intr-o jumatate de litru de vin alb se pun cam 30 g de rostopasca (planta completa si radacina), se lasa doua ore la macerat. Se bea la nevoie 1-2 inghitituri mici in afectiunile hepatice.

DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web