Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

LECTURA DE WEEKEND. 15% din populația României preferă manele? Bravo lor! Maneaua soră cu hip-hop-ul

in Articole

Un studiu realizat de INSCOP Research arată că aproximativ 15% din populația României ascultă frecvent manele, acestea situându-se pe ultimul loc în topul preferințelor muzicale. Dat fiind faptul că subiecții au fost intervievați pe baza unui chestionar întocmit de un agent venit de nicăieri la ușa românului, cu siguranță rezultatele sondajului nu sunt cele reale. Mai mult decât ciudat este faptul că același sondaj spune că 22,8% dintre români preferă muzica clasică, dar în momentul în care au fost întrebați dacă au auzit de George Enescu, au răspuns afirmativ doar 3,2% dintre ei.grafic muzica
Pe de altă parte, fostul șef de stat, Traian Băsescu, a făcut o afirmație la fel de aberantă, în urmă cu câțiva ani, pe marginea acestui subiect devenit viral, maneaua: ”99% dintre români ascultă manele”. Realitatea însă e cu totul și cu totul în altă parte.

Muzica de manele există încă din vremea boierilor otomani instalați la sud-estul României. Melodii cu influență turcească se auzeau peste tot la curțile bogaților și erau considerate coloana sonoră a unei vieți îmbelșugate cu grijile unice de a aduna birul de la oameni, apărarea cetății de vrăjmași și cucerirea domnițelor. Nimic departe de adevăr, maneaua modernă de astăzi păstrează aceeași tradiție și cântă despre belșug, dragoste și dușmani. Aceeași temă o abordează și muzica hip-hop, inexistentă pe vremea boierilor, doar că BUG Mafia are un limbaj ceva mai obscen, dar mesajul este același.

Manelele s-au născut ca un curent modern al muzicii lăutărești. Cei dintâi mari oameni au fost Romica Puceanu, Gabi Luncă, chiar Maria Tănase, a cărei melodie „Până când nu te iubeam”, este considerată o manea de către ziaristul român Miron Manega, pornind de la analiza neumatică a lui Anton Pann.

Oamenii care ascultă manele sunt majoritar tineri, de până la 40 de ani și se consideră că nivelul lor de cultură și educație este scăzut. Asta probabil și din cauza celor care o cântă, cam 90% romi și care până nu demult, erau minoritatea cu cei mai puțini copii prezenți pe băncile școlii. Din aceeași clasă de mediocritate fac parte și ascultătorii de hip-hop, ba mai mult, muzica se mândrește a fi ”underground”, promovează consumul de droguri, iar EI stau ascunși după blocuri că vine poliția și le confiscă marfa. Melodia ”Vine Poliția” este dovada frăției dintre cele două genuri muzicale. Cu toate acestea manele NU, dar hip-hop DA. Oficial, manelele sunt respinse de societate, în acest sens filologul George Pruteanu a fost unul dintre cei mai înrăiți oameni anti-manele.
”Manelele sunt ca mucegaiul pentru pâine, ceva care alterează. Consider că asemenea „sub-muzică” şi asemenea texte, mai mult decât penibile (uneori, oribile), fac rău igienei spirituale a românilor. Coboară nepermis de jos nivelul gustului public, îl trivializează. Buruienile nu lasă florile să crească”, scria Pruteanu pe site-ul personal.
Pornind de la afirmațiile filologului, am putea spune că mai bine de jumătate din vedetele showbizului de astăzi au nevoie de o igienizare spirituală, de la Dani Oțil, Mircea Badea la Delia și Andra, cu toții ar putea fi considerați scursuri ale societății, doar pentru că ascultă sau cântă manele. Cu toate acestea îi apreciază cam toată România.

Este adevărat că artiștii care cântă manele uneori exagerează și pun în versuri povești stupide, cuvinte incorecte și totul pe fondul unei melodii ce zgârie pe creier, iar în decor vezi numai nichel aurit cu kilogramele, însă nu asta se întâmplă și la celelalte genuri muzicale? Câți artiști de peste tot nu își au locul pe scenă? Din păcate îngrijorător de mulți. Cum nu se înțelege expresia ”lupii măăă”, folosită frecvent de maneliști, nici ”gie, gie” din hip-hop nu are echivalent.

Omul pe pământ are libertate să aleagă orice, inclusiv genul de muzică care să îl asculte. Din punct de vedere psihologic alegerile, printre altele, sunt influențate de vârstă, experiență și efectul de turmă, exemplul ”așa da”, dar și turma e tot categorie în care alegi să intri. E mult mai gravă alegerea unui politician în fruntea turmei și care până la urmă o trădează cu amanta irezistibilă numită ”corupție”, decât libera exprimare prin muzică, de altfel, terapeutică, fie ea și manea. Dacă maneaua promovează valori mediocre ale societății, iar hip-hop-ul consumul de substanțe interzise, pentru că așa înțelege omul viața prin muzică, tu ce faci să îl schimbi?

sursă foto:promanele.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate