Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

LECTURA DE WEEKEND. Facerea de bine…

in Articole/Diverse

Încă din primii ani de viață suntem educați cu simțul binelui, în a recunoaște răul și a nu-l tolera. Biblia ne învață să ne iubim aproapele, că facerea de bine, fără a aștepta nimic în schimb, este dragostea supremă de Dumnezeu și numai în acest mod se poate cunoște adevărata fericire. Realitatea însă, contrazice neașteptat de mult.

Fiecare persoană ia decizii pentru propriul bine și își asumă sau nu, consecințele viitorului destul de incert, dacă nu cumva deține puteri supranaturale și se poate folosi de globul de cristal. Inevitabil trăim în societate, iar factorii familie și prieteni sunt indispensabili pentru sănătatea mintală și fericirea noastră, iar asta obligă omul să se raporteze și la cerințele celorlalți. Exceptând acțiunile de tip ONG, de multe ori facerea de bine a celuilalt anulează propriul confort prin crearea de obligații și promisiuni. De câte ori nu am spus fiecare dintre noi: „Da, promit că îți voi face rost de acești bani.”, „Nu îți face griji, poți rămâne la mine atât cât este necesar”, „Ai încredere că te ajut sa obții job-ul.” Întotdeauna ai luat decizia corectă?

De multe ori răsplata e mulțumirea, iar tu, om bun, te simți împlinit cu tine însuți că ai ajutat pe cel la necaz și pe de altă parte, ești ușurat de povara promisiunii, care risca să îți îngreuneze conștiința. Alteori, binele tău nu lasă urme nici de mulțumiri, ba mai mult, te copleșește „fapta bună” pentru că, cine știe, nu a fost destul, ori pur și simplu „cu sacii în car” viața devine brusc frumoasă.
„Caci ceea ce-i mai presus decât orice faptă de laudă a cuiva este prietenia cu Dumnezeu, iubirea cu orice preț a bine­lui, de împărtășirea căruia nu te saturi niciodată.”(adaptare după învățături biblice Matei)

Adam Grant, un tânăr profesor la Wharton School, Pennsylvania, a clasificat oamenii „de bine” în cartea sa „Give and Take” (A da și a lua). Potrivit lui, există trei categorii de oameni: „givers„, cei care dau, acele persoane care oferă totul necondiționat din plăcerea și chemarea pură de a-i ajuta pe ceilalți, „takers” cei care întotdeauna iau, persoane care caută în mod constant să obțină rezultate în scopuri personale și în orice situație, iar cea din urmă categorie sunt „matchers„, cei care așteaptă să primească atât cât dau, sau chiar mai mult. De altfel, din categoria „matchers” fac parte cei mai mulți oameni, iar principiile care stau la bază sunt de genul „Nimic nu e gratis”, „Nu riști, nu câștigi” etc.

Vânzătoarea de la alimentară îți zâmbește pentru că știe că vei continua să cheltui banii la ea în magazin, colegul cel nou de birou pentru că vrea să învețe de la tine și apoi să îți depășească performanța, persoana iubită se lingușește pentru că își dorește acel lucru etc. Majoritatea suntem un circuit de „dau, dar aștept răsplată” și cu asta funcționăm perfect. Ce se întâmplă însă când fapta bună e răsplătită cu trădare?
Se poate spune că trădarea este fructul minților machiavelice conduse de convingerea „calc și pe cadavre”, pe care o digeri cu greu și afectează grav percepția asupra binelui.
De la prima trădare cunoscută a lumii, Iuda, la Vlad Țepeș întemnițat cu ajutorul propriului frate, sau chiar showbizul, de astăzi, plin de așa-zisa trădare a prietenilor, traficul de informații pe un pumn de bani, toți cei în cauză rămân afectați pe termen lung, căci „trădarea este singurul adevăr„.(Arthur Miller)

„Facerea de bine e f*** de mamă” nu e o zicală oficială a bătrânilor noștri, este ceea ce mai mult sau mai puțin, ajunge să te învețe viața. CU ALTRUISMUL TE NAȘTI, RESTUL SE POATE MODELA.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate