Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

LECTURA DE WEEKEND. Minciunile din CV și metoda peștele în copac

in Articole

CV-ul este primul care interacționează cu angajatorul, motiv pentru care s-au creat reguli stricte de fabricare a unui CV perfect, ba mai mult specialiștii dau sfaturi pentru un interviu de succes și pun pe tava oricui exigențele angajatorilor în funcției de domeniu. Ceea ce nu te învață nimeni, dar o știi oricum, este despre minciuna din CV. S-a dovedit că majoritatea angajatorilor nu verifică informațiile din CV, excepție făcând marile companii care se respectă, dar nici ei nu pot determina adevărul în anumite situații.

În CV suntem toți potriviți pentru acel post, suntem atât de perfecți încât chiar ajungem să ne credem propriile minciuni. Studiile și pregătirea profesională obligă la demonstrație, dar nu va ști nimeni adevărul în cazul atingerii unui obiectiv, 1000 euro încasări în timp record, spre exemplu, în condițiile în care obiectivul respectiv a depins de o echipă și nu strict de un singur angajat. De asemeni, cele mai întâlnite minciuni sunt legate de relația cu colegii și motivul pentru care se pleacă de la job-ul anterior. Să fim serioși, nu iubim pe toată lumea și nici toată lumea nu ne iubește. În fiecare firmă se găsește tipicul coleg nesuferit, pus acolo parcă special să te calce pe bătături.

Specialiștii în HR sunt detectivii minciunilor. Pentru a trece de ei, va trebui să îți studiezi foarte bine CV-ul înainte de a ajunge în fața lor. Personal am fost martor fără voie a unei conversații dintre două fete responsabile de recrutarea de personal. O domnișoară cu ceva vechime, care se dorea specialist, iar cealaltă începătoare cu emoțiile și lacunele firești. Specialistul îi dădea ultimele indicații înainte de a intervieva un candidat: ”Să îi aplici metoda cu peștele în copac. Așa îți vei da seama.” La auzul cuvintelor mi s-a aprins un beculeț și a murit imediat. Nu înțelegeam legătura metodei cu postul oferit, cu profilul firmei. Geniul Einstein avea să mă scoată din ceață.

Povestea spune că un profesor se află în ziua de examen cu elevii săi: o pasăre, o maimuță, un elefant, un pește într-un acvariu, o focă și un câine. Le precizează acestora că trebuie să dea un examen corect și pentru asta trebuie să urce cu toții în copac. Morala: „Toți suntem genii. Însă dacă judecăm un pește după abilitatea sa de a se urca în copaci, el va trăi toată viața cu impresia că nu este deștept.”
Metoda este una deșteaptă și ajută la stabilirea puterii raționamentului logic, mai ales când job-ul o cere. În cazul acesta specialistul HR, pe care l-am auzit, a aplicat metoda unui viitor agent call center.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate