Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

LECTURA DE WEEKEND: Știrea falsă. Atât de WOW încât e BAU. Recunoaște informația după titlu

in Articole

ULUITOR! FANTASTIC! E BOMBĂ! NU O SĂ ÎȚI VINĂ SĂ CREZI! INCREDIBIL! etc, etc, etc și așa am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa. Așa cum? M-ai minți dragă și m-ai făcut să înghit o gogoașă cu mult sirop, deși sunt la regim.
Cele mai multe titluri de știri sunt senzaționale, atât de WOW încât Albu cu premiul ei BAU, în rândul lor, ar fi perfectă. Prima regulă de respectat într-o știre, articol este titlul. Trebuie să surprindă în câteva cuvinte ceea ce scriitorul vrea să transmită, tema abordată, să aibă acel „quelque chose” cu care să cucerească cititorul. Se spune că omul se cunoaște după port, că o melodie ajunge hit în funcție de primele note muzicale, fie ea și în limba marțiană, a se vedea Gandam Style, care nu zice nimic dar invită la de toate. La fel și titlul unui articol, e aparența, haina a ceva care se vrea citit și apreciat de către ceilalți. Dacă o știre e bombă atunci și titlul ei este la fel. Dar ce se întâmplă când titlul e WOW și știrea dezamăgește?
„A luat proporții. Fundul ei este istorie”. Așa invită un site să te minunezi de tonele de grăsime pe care vedeta X le-a depus pe șolduri. Dai click și descoperi că fata e la fel de sexi ca înainte, că are un succes nebun pe scenă și că doar a comis nesăbuința de a se afișa în public cu un cola și un hamburger.
„S-a dus la spital URLÂND de durere! Medicii, ÎN ȘOC când au văzut ce are înfipt ÎN CAP: „Dumnezeule!”. Ce-o fi pățit săraca femeie? Repede click să aflăm. Surpriză! Pagina trimite la altă pagină, tot a lor, și acolo când în final să afli de nenorocire, nu poți citi că nu ai dat like pe facebook. Bine. Hai că o fac și pe asta. LIKE. Bun! I-a căzut un porc spinos în cap. Să ne ferească Domnul! Dar dragă știre nu prea ai credibilitate, lipsește informația. Cine? Când? Unde? Cum? Ce spital? Ce femeie? În ce zonă cad așa porci din cer? Dacă dau alt search pe google să aflu eu, atunci unde e știrea și cine este jurnalistul?
„Una din cele mai iubite actrițe în Romania A MURIT!!”. Doamne pe cine a mai lovit tragedia? Să nu fie Maia Morgenstern pe care o iubește până și America, d-apoi România. CLICK. Ahh ce bine! E o necunoscută din Marea Britanie, nici măcar româncă, care săraca actriță a murit de cancer la 1000 de ani. Dumnezeu s-o odihnească! Dar parcă zicea nene ăsta că e actriță iubită de la noi nu? Ah! Iubită ÎN România. Păi și în ce filme a jucat? Nu zice.

Exemplele de acest gen sunt interminabile, din păcate. Cert este că orice om are dreptul la informație corectă. Relatarea depinde de stilul jurnalistului, dar dacă știrea e WOW atunci așa trebuie să fie, dacă titlu spune că cititorul trebuie să afle ceva important, atunci așa trebuie să fie, fără ca cititorul să se simtă jignit intelectual.
„Ziarul s-a îndepărtat de carte, jurnalismul s-a îndepărtat de televiziune şi s-a apropiat de internet, ziaristul a devenit un prestator de servicii, cetăţeanul a devenit ziarist.” (Cristian Tudor Popescu)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate