Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Legenda Babei Dochia sau cum scapi de gura soacrei

in Articole

Baba Dochia este unul dintre miturile românești cele mai pregnante. Se spune că a fost prima soacră acră a României și odată cu ea au luat naștere și vorbele cu tâlc care spun că soacrele sunt coșmarul nurorilor.

Avea un fiu, Dragobete, care s-a însurat cu o tânără frumoasă împotriva voinței mamei sale și în consecință baba Dochia s-a pus pe chinuit nora pentru a o face să plece. Mai întâi, pe timp geros, a trimis-o la râu să spele lână albă și să nu se întoarcă acasă până ce lâna nu capătă culoarea neagră. După multă trudă, tânăra văzând că este imposibilă misiunea sa a început să plângă și atunci forțe cerești, Dumnezeu și Sfântul Petru i-au sărit în ajutor și i-au înnegrit lâna. La văzul acesteia, baba Dochia își trimite din nou nora la râu să spele lâna până ce o va albi la loc. De data aceasta, forțele cerești au sfătuit tânăra să meargă să culeagă flori și fragi pentru soacră.

Impresionată de gestul nurorii, baba Dochia admiră florile și crezând că a venit primăvara își ia nouă cojoace pe ea și pleacă pe munte cu oile. Cu fiecare pas, timpul părea din ce în ce mai cald, iar Dochia își lepăda cojoacele rând pe rând. După nouă zile a dat un ger năpraznic și baba Dochia a înghețat pe munte.

baba dochiaCă ar fi o soacră acră, nu este singura variantă a mitului babei Dochia. Se mai spune că femeia a fost fiica împăratului dac, Decebal, de care s-a îndrăgostit Traian și pentru că nu împărtășea aceleași sentimente, Dochia a fugit în munți cu oile sale, unde Dumnezeu a transformat-o în stană de piatră.

Legenda soacrei Dochia a supraviețuit timpului și pare să renască destul de des în lumea modernă. Nu puțini sunt cei care se plâng de o soacră rea și nu puține sunt glumele făcute pe această temă pe întreg mapamondul. „Mamă soacră, poamă acră, de te-ai coace cât te-ai coace, dulce tot nu te-ai mai face.„(proverb românesc), „Nurorile își urăsc soacrele.” (proverb german), „Soacra care caută mereu nod în papură uită că a fost și ea odată mireasă.” (proverb grecesc), „Chiar și zahărul îi pare amar unei soacre.” (proverb spaniol ). Exemplele de acest gen sunt nenumărate, iar cea mai bună metodă, general valabilă, de a scăpa de gura soacrei, este atenția cu care se tratează aceasta. După cum chiar Dumnezeu a sfătuit nora babei Dochia, să îi dăruiască flori, sfatul rămâne valabil și în zilele noastre, deși probabil soacra modernă de astăzi nu va fi impresionată doar de o mână de flori și va trebui să se apeleze la ceva mai multă inventivitate.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate