Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Libertate , responsabilitate şi democraţie

in Filozofie

Libertatea umana şi determinismul

Tratând problema libertaţii , care reprezintă o temă pentru filosofie , remarcăm ambiguitatea termenului (ex.  muncitorul care a devenit şomer spune în mod obişnuit că “a fost pus pe liber” şi chiar că e liber , scăpând de obligaţia programului de lucru , dar in realitate cât de liber se simte ? , mai ales dacă are familie de îtreţinut .

De aceea , se impune să definim cu mai multa claritate ideea de libertate , pentru a înlatura  ambiguitatea , pentru ca niciodată mai mult ca în vremurile noastre nu au fost folosite cuvintele libertate, democraţie , cu scopul de a înfrumuseţa realitatea în care acestea sunt încalcate .

Totalitarismul a încalcat şi chiar a suprimat libertaţile politice . Înalturarea totalitarismului comunist dupa `89 a dus însă la apariţia iluziilor libertaţii fără limite , a libertaţii concepută ca liber arbitru . În euforia postdecembristă , a fost încercată si eperienţa iluziei libertaţii , dar a avut ca consecinţa suita de evenimente dramatice pe care le-am cunoscut , urmate de prăbuşirea economiei şi de scaderea nivelului de viaţă al populaţiei .

Multă vreme , libertatea a fost definită ca o necesitate înţeleasă . O asemenea accepţiune a găsim la Hegel. O prefigurare a unei asemnea concepţii  întâlnim încă din antichitate . Se credea atunci ca oamenii se apropie de virtute , in măsura în care se conformează legilor universului . Aceasta , credeau ei , este şi calea de a deveni liberi , supunându-se desitinului prefigurat in aceste legi . Era vorba de o viziune care in fapt echivala cu anularea libertaţii .

Conceperea în manieră tradiţională a libertaţii ca necesitate înţeleasă a fost dezvoltată si de Marx , care spunea ca libertatea nu e altceva decât capacitatea de a decide în cunoştinţă de cauză , ea constând totodata în a ne domina pe noi înşine şi a domina natura exterioară , dominare întemeiată pe cunoaşterea necesităţilor naturii .

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Filozofie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate