Gresie , parchet , mocheta , pluta , cauciuc sau fibre naturale …dar cum ramane cu linoleumul?
De la momentele sale de glorie din anii ’30 , urmate de inlocuirea aparent irevocabila cu mocheta , linoleumul se pare ca se pregateste pentru o noua perioada de gratie.
Obtinerea linoleumului . Pasta de linoleum este fabricata din materiale naturale 100% – ulei de in , faina de lemn , pluta si rasini ; vopsita ulterior cu pigmenti , ea este calandrata pe o tesatura de iuta.Spre deosebire de linoleumul unicolor , linoleumul incrustat este obtinut prin producerea de diferente de grosime pe suprafata ; in cazul linoleumului – pluta , pluta este incorporata sub forma de granule .
Progresele remarcabile pe plan estetic permit realizarea decorurilor care completeaza finisarile traditionale , unicolor sau marmorate .
Linoleumul se vinde la metru ( cel mai frecvent , la latimea de 2m ) sau sub forma de dale , pe un suport din fibre de sticla si poliester , pentru a-i asigura stabilitatea .
Avantajele linoleumului . Dupa placarea dura si parchet , linoleumul reprezinta acoperirea cea mai rezistenta la uzura si la imprimarea greutatilor , desigur daca este de buna calitate . Longevitatea placarii depinde in special de calitatea montarii : esential este ca materialul sa fie lipit pe o suprafata perfect plana , in timp ce racordarile intre fasii si peretii incaperii trebuie efectuate cu cordoane de sudura la cald .
Perfect sanatos,linoleumul prezinta calitati antistatice si bacteriostatice indiscutabile , in sensul ca unele microorganisme nu se mai dezvolta in contact cu el .