Lipsa deşeurilor produse de animalele mari are consecinţe dramatice asupra vieţii pe Pământ

in Curiozitati

schema
Speciailştii au anunţat că solul îşi pierde treptat din calităţile sale nutritive, motivul fiind lipsa fertilităţii naturale, asigurată de-a lungul timpului de animalele de mari dimensiuni care au populat Terra. Se pare că aceste vieţuitoare au jucat un rol foarte important în reciclarea nutrienţilor pe care le oferă mediile de viaţă.

Ingerând substanţe nutritive şi eliminându-le pe cele nefolositoare, animalele fertilizează în mod natural solul. Acest proces este cu atât mai important cu cât vorbim despre animale de mari dimensiuni ce străbat distanţe lungi.

Astfel, marii prădători care au populat de-a lungul timpului Terra, precum dinozaurii, balenele şi rechinii uriaşi, au răspândit în mediul lor de viaţă o cantitate importantă de fosfor, considerat cel mai important nutrient natural de pe planetă. În momentul de faţă, acest proces este realizat de organisme mult mai reduse ca dimensiuni, cum sunt bacteriile.

Cercetătorii susţin că balenele joacă un rol extrem de important în procesul de reciclare naturală a nutrienţilor naturali. Prin ciclul lor de viaţă, acestea aduc la suprafaţa oceanelor substanţe folositoare organismelor acvatice, care, la rândul lor, produc o serie de aţi nutrienţi.

Cu timpul, numărul acestor animale de mari dimensiuni s-a diminuat, procesul de producere a substanţelor nutritive având mult de suferit. Astfel, se estimează că în ultimii 300 de ani, numărul balenelor a scăzut cu aproximativ 70 de procente. Această situaţie are consecinţe dramatice în mediul înconjurător, cantitatea de fosfor produsă de balene diminuându-se în toată această perioadă de la 375.000 de tone la 82.500.

În ceea ce priveşte producerea fosforului în spaţiul terestru, animalele de mari dimensiuni, prezente în trecut pe Terra, au fost înlocuite de vaci. Diferenţa dintre acestea este cu atât mai importantă cu cât mediul în care trăiesc vacile este mult mai restrâns faţă de cel al dinozaurilor, de exemplu.[UPI]

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.