Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Lista regilor Daciei

in Istorie

646x404 (8)

REGI – înaintea lui Burebista –
SITALCES – sec 5 î.e.n. – Tucidide spune că acesta conducea uniunea odryzilor la N de Haemus de la Abdera în S Traciei.
SEUTHES – urmaşul lui Sitalces, primea un tribut de 400 de talanţi de la „barbari” şi greci din izvoarele aceluiaşi Tucidide.
CHARNABON – sec 5 î.e.n. – menţionat de Sofocle.
REX HISTRIANORUM – în 339 scitul Ateas întâmpina în Dobrogea puternica rezistenţă a anonimului rege get care însă moare din cauze nemenţionate lăsând calea deschisă lui Ateas spre Filip al II-lea după cum ne spune Arrian.
MOSKON – în 335 î.e.n. – se afla în fruntea unei uniuni de triburi din Câmpia Dunării care se va opune lui Alexandru Macedon. Numele acestui basileu apare pe monede descoperite în regatul său.
DROMICHAETES – în 300 î.e.n. – geto-dacii din Muntenia sub conducerea lui Dromichaetes ţin piept lui Lisimah (urmaşul lui Alexandru Macedon din 306 î.e.n.). Dromichaetes într-o primă luptă îl ia prizonier pe Agatocle, fiul lui Lisimah dar îi dă drumul în 292 î.e.n. După o nouă confruntare, Lisimah însuşi cade prizonier şi primeşte o lecţie de la Dromichaetes prin banchetul organizat de regele get prin diferenta de bogăţie dintre mesele celor doi regi, episod relatat de Diodorus. Pausania adaugă că Lisimah şi-a căsătorit fiica după regele get. De reţinut că Dromichaetes îi convinge pe soldaţi nu le ordona salvarea lui Lisimah ceea ce denotă o democraţie militară.
ZALMODEGIKOS – în sec 3 î.e.n., ne e atestată de către un decret histrian existenţa unui rege get din Muntenia sau poate din sudul Moldovei destul de puternic pentru a ţine ostatici 60 de histrieni şi de a bloca veniturile majore ale cetăţii milesiene.
RHEMAXOS – în anul 200 î.e.n., un decret histrian în cinstea lui Agatocle ne comunică că regele get Rhemaxos stăpânea pe malul stâng al Dunării poate până în Muntenia, Moldova şi Bugea dar îşi întindea autoritatea şi asupra cetăţilor pontice care îi plăteau tribut, apărându-le de scitul Zoltes cu 100 de călăreţi mai apoi prin intermediul intervenţiei fiului regelui Rhemaxos – Phradmon cu 600 de călăreţi.
OROLES – în 200 î.e.n., dacii suferă o înfrângere în faţa bastarnilor mai mult ruşinoasă decât dureroasă, în urma căreia regele dac îşi pedepseşte soldaţii să devină sclavii soţiilor lor până când îşi vor fi spălat ruşinea în război. De reţinut din datele oferite de Pompeius Trogus diferenta doar geografică dintre daci şi geţi precum şi autoritatea regelui asupra ostaşilor săi.
RUBOBOSTES – fără o datare precisă Pompeius Trogus ne indică o creştere a puterii dacilor sub Rubobostes, cel mai probabil imediat după Oroles. Acesta reprezintă momentul mutării centrului puterii geto-dacilor din Câmpia Munteană în Transilvania.

REGI – după Burebista –
DECENEU – 44-X î.e.n. – Preotul vicerege preia şi puterea laică după moartea lui Burebista (în probabil cel mai mare din cele 4 apoi 5 regate în care reîmparte Dacia burebistiană), imaginându-ne că au existat 2 facţiuni, una răsculată şi una condusă de Deceneu, ultima câştigând, astfel lui Deceneu i se mai adaugă şi titlul de rege, judecător suprem (ceea ce atestă existenţa altor judecători) şi probabil comandant al armatei, titlurilor pe care le avea şi pe vremea lui Burebista: mare preot, instructor în filozofie, morala, ştiinţe – fizică, logică-psihologie, astronomie, medicină -)
COMOSICUS – X-29 e.n. – Aceeaşi situaţie e şi în cazul lui Comosicus, preotul care îi urmează lui Burebista şi care „nu îi este cu nimic mai prejos”
SCORILO – CORYLLUS – 29-69 e.n. – Acesta conducea Dacia în timp ce la Roma erau mari războaie civile după moartea lui Nerva. Majoritatea dacilor îl îndemnau pe rege la amestecul prin forţă în lupta pentru putere de la Roma. Frontinus ne comunica că regele dac le dă o pilda vie contra acestei acţiuni: el ia doi câini pe care îi pune să se lupte şi aduce un lup. Atunci cei doi câini (romanii) uită de divergenţă şi se aliază să se apere de lup (daci).
DURAS – DIURPANEUS – 69-87 e.n. – Fratele lui Scorilo menţionat de Dio Cassius şi Iordanes nu are parte de evenimente marcante, lui surâzându-i însă atacurile asupra posesiunilor romane până îi cedează locul nepotului său Decebal.
COSON – ~30 î.e.n. – Regele get îl ajută pe Brutus în lupta pentru putere dintre Ovidiu şi Antoniu care este de partea celui de-al doilea. Alegerea este greşită deoarece Ovidiu iese învingător dar îl va ierta pe Coson (după cum ne spune Suetoniu vorbind despre posibila încuscrire dintre Coson şi Ovidiu).
DICOMES – ~30 î.e.n. – Se amestecă şi el în lupta pentru putere într-un prim moment de partea lui Ovidiu dar acesta nerăspunzându-i îl ajuta pe Antoniu. Dacii căzuţi prizonieri sunt puşi să lupte în amfiteatre cu suebi.
ROLES – ~30 î.e.n. – Regele dobrogean câştigă titlul de „aliat şi prieten al poporului roman”, de la Octavian la Corint, după ajutorul dat lui M. Licinus Crassus în a învinge tracii denteleţi.
DAPYX-~30 î.e.n. – Intră în conflict cu Roles, vecinul din sud care, cu ajutorul lui Crassus îl alungă până într-o cetate unde un trădător se înţelege în greceşte cu generalul roman. Dapyx piere eroic în fruntea soldaţilor săi.
ZYRAXES – ~30 î.e.n. – Regele cu tribul dobrogean cel mai nordic este atacat în capitala sa Genucla de către Crassus pentru că deţinea stindardele lui Hybrida din 61 î.e.n. Zyraxes ştiind că nu va rezista se retrage în stânga Dunării.
REICIPIER – Rege cu capitala la Ramidava.
TIAMAROS – Acest rege get este menţionat fără alte date.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate